rumb al congrés

L'Argentina impulsa un nou projecte de llei per legalitzar l'avortament

És un reclam històric per part dels col·lectius feministes que va estar a punt de convertir-se en llei el 2018

En l'actualitat es permet si l'embaràs és fruit d'una violació o corre perill la vida de la mare

argentina-alberto-fernandez-onu

argentina-alberto-fernandez-onu

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El president argentí, Alberto Fernández, va anunciar que aquest dimarts enviarà al Congrés un projecte de llei per legalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs i un altre pel qual es crearà un programa per enfortir l’atenció integral de la salut en la dona durant l’embaràs. «La criminalització de l’avortament no ha servit de res, només ha permès que els avortaments ocorrin clandestinament en xifres preocupants», va dir en un missatge en vídeo difós a través del seu compte oficial de Twitter. L’avortament només es permet en aquest país si hi va haver una violació o corre perill la vida de la mare. L’aprovació d’una llei que ho garanteixi de manera gratuïta i segura és un reclam dels col·lectius feministes que s’han expressat massivament als carrers. Les imatges de multituds amb els seus mocadors verds van representar un canvi històric en relació amb un tema que era tabú per a gran part dels partits polítics. El 2018, i com a part dels reclams massius, va arribar a ser aprovat un projecte de llei a la Cambra de Diputats. No obstant, la iniciativa no va aconseguir el vistiplau del Senat. 

En el seu missatge, Fernández ha mirat de donar compte de l’existència d’una assignatura pendent. «Des de fa molt temps estic plantejant la necessitat que la paraula compromesa recuperi el seu valor en la política argentina. Aquesta paraula que comprometo és sempre l’expressió de les meves més fermes conviccions, aquelles que em guien i condueixen permanentment. Al llarg de tota la campanya electoral, al moment d’assumir aquesta presidència i al donar inici a aquest període parlamentari vaig prendre un compromís davant de vostès que avui vinc a complir», va dir al formular un anunci que irrita els sectors de la dreta que, en aliança amb els evangelistes i l’Església catòlica intentaran novament frenar el projecte.

«La legalització de l’avortament salva vides de dones i preserva les seves capacitats reproductives, moltes vegades afectades per aquests avortaments insegurs. No augmenta la quantitat d’avortaments ni els promou, només resol un problema que afecta la salut pública», va explicar el president. La interrupció voluntària de l’embaràs, va afegir en aquest sentit, «no implica una càrrega extra per al sistema de salut. Els procediments validats que s’utilitzen amb estàndards de l’Organització Mundial de la Salut són majoritàriament ambulatoris, ni quirúrgics ni farmacològics».

Intens debat

Notícies relacionades

Els mitjans de premsa estimen que la iniciativa es discutirà aviat al Congrés. La cambra de Diputats donarà llum verda sense més inconvenients. Els problemes poden tornar a sorgir al Senat, on predomina la presència de legisladors conservadors, fins i tot del peronisme (en el poder). La vicepresidenta Cristina Fernández de Kirchner, que al seu torn és la presidenta del Senat, pot jugar un paper determinant per superar les dificultats que hi ha en el seu propi bloc de parlamentaris. 

Durant la seva presidència (2007-15), Fernández de Kirchner va impulsar la llei de matrimoni igualitari i altres mesures sense precedents, però va rebutjar la possibilitat de promoure la legalització de l’avortament.  En el marc dels debats del Senat de dos anys enrere va dir que havia canviat d’opinió gràcies a la seva filla Florencia, qui la va acostar a les posicions feministes.

Temes:

Avortament