ES REUNEIXEN AQUESTA TARDA

El Govern alemany planeja endurir restriccions per contenir la pandèmia

També els nens i joves hauran de minimitzar els contactes i reduir les trobades a les hores lliures a un únic amic fix

zentauroepp55221090 german chancellor angela merkel adjusts her face mask during201002182141

zentauroepp55221090 german chancellor angela merkel adjusts her face mask during201002182141 / Michael Sohn

3
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern alemany té previst endurir les mesures restrictives per contenir la pandèmia del coronavirus en vista que l’aturada parcial de la vida pública, en vigor des del passat dia 2, no ha contribuït en la mesura del desitjat a disminuir els nous contagis diaris.

El pla que vol presentar a debat la cancellera alemanya, Angela Merkel, en la seva reunió virtual aquesta tarda amb els caps de Govern dels estats federats, i a què han tingut accés els mitjans, contempla reduir encara més els contactes, prohibir festes privades almenys fins Nadal i reorganitzar l’activitat escolar.

Així, el govern federal proposarà limitar les reunions en espais públics «amb caràcter immediat als membres d’una llar i màxim dos persones d’un altre domicili» i contempla sancions davant l’incompliment d’aquesta mesura. També els nens i joves hauran de minimitzar els contactes i reduir les trobades en les seves lliures a un únic amic fix.

La població en general haurà d’evitar en la mesura possible mantenir-se en espais tancats amb afluència de públic, cosa que a la pràctica es tradueix per exemple en no sortir de compres més enllà que per adquirir el necessari, assenyala el diari ‘Zeit’. Així mateix s’haurà de prescindir de visitar persones grans o vulnerables.

Activitat escolar

Respecte a escoles i escoles bressol, l’objectiu és que puguin continuar obertes. Per a això, el govern federal aposta en la seva proposta per l’obligatorietat de la mascareta per a tots els alumnes majors de 12 anys i per al professorat, les classes presencials en grups tancats i la seva divisió en subgrups.

No obstant, el govern vol concedir als estats federats una setmana de temps per plantejar possibles mesures que contribueixin a minimitzar el risc de contagi a les escoles, informen els mitjans.

D’altra banda, davant qualsevol símptoma de refredat i d’infecció de les vies respiratòries, els afectats s’hauran de mantenir a casa i fer quarantena, mesura que el cap del Govern bavarès, Markus Söder, contempla amb escepticisme.

En declaracions al programa matinal de la cadena pública ZDF, va assenyalar que aquesta mesura requereix encara un ampli debat. Per contra, va recolzar altres restriccions com la divisió de grups a les escoles, reduir matèria i ampliar les classes a distància. «No serà un any escolar normal», va advertir, mentre va apel·lar a la cooperació de pares i professors.

La proposta del govern contempla, a més, el subministrament a partir del desembre de mascaretes del tipus FFP2 per a grups particularment vulnerables –un total de 15 per persona– a preu subvencionat subjecte a copagament mínim.

Quatre mesos

«L’evolució dels últims dies obre l’esperança que l’elevada dinàmica exponencial de contagis s’hagi pogut frenar, però no es pot esperar una disminució dels nous contagis», pot llegir-se al document, citat pels mitjans.

La situació continua sent seriosa i el govern compta amb quatre «mesos durs d’hivern» abans que els efectes estacionals i el començament de la vacunació «tant de bo» condueixin a la superació gradual de la pandèmia, remarca el document.

Les autoritats sanitàries alemanyes van comptabilitzar 10.824 nous contagis amb coronavirus en les últimes 24 hores, lluny del nou màxim de 23.542 divendres, cosa que s’atribueix al fet que no tots els estats federats comuniquen les seves dades el cap de setmana i els laboratoris realitzen menys tests.

Notícies relacionades

No obstant, dilluns de la setmana passada la xifra de nous contagis ascendia a 13.363, uns 2.500 més que avui.

Segons dades de l’Institut Robert Koch (RKI) actualitzades la passada mitjanit, els positius comptabilitzats des que es va donar a conèixer el primer contagi al país a finals de gener arriba als 801.327, amb 12.547 víctimes mortals, 62 més en un dia, mentre que el nombre de casos actius s’estima en uns 273.600.