ELECCIONS ALS EUA

Joe Biden guanya a Arizona

S'imposa amb el 49,4% de vots davant el 49% de Trump i ja suma 290 vots electorals

És la primera vegada que un candidat presidencial demòcrata guanya en aquest estat des del 1996

FILE PHOTO: Democratic U.S. presidential candidate and former Vice President Joe Biden arrives to speak about modernizing infrastructure and his plans for tackling climate change during a campaign event in Wilmington, Delaware, U.S., July 14, 2020. REUTERS/Leah Millis/File Photo

FILE PHOTO: Democratic U.S. presidential candidate and former Vice President Joe Biden arrives to speak about modernizing infrastructure and his plans for tackling climate change during a campaign event in Wilmington, Delaware, U.S., July 14, 2020. REUTERS/Leah Millis/File Photo / LEAH MILLIS (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president electe dels EUA, Joe Biden, ha guanyat a l’estat d’Arizona, segons han confirmat aquesta matinada les cadenes NBC, CNN i CBS o el diari ‘The New York Times’. Biden ha sumat 1.668.664 vots (49,4%) pels 1.657.250 de Donald Trump (49,06%) i ja té 290 vots electorals. És la primera vegada que un candidat presidencial demòcrata guanya a l’estat d’Arizona des que ho va fer l’expresident Bill Clinton el 1996.

Mitjans com la cadena Fox News, l’emissora NPR o l’agència AP, van projectar Arizona per a Biden la mateixa nit electoral quan el demòcrata avantatjava per 200.000 vots Donald Trump. No obstant, els altres mitjans van considerar prematura aquesta decisió i el cert és que aquest marge s’ha anat reduint dia rere dia a mesura que avançava el recompte fins als actuals 11.434 vots amb l’escrutini pràcticament completat.

El fet que fos precisament Fox News, el mitjà favorit de Trump, el primer a projectar la victòria demòcrata a Arizona, va enfurismar el mandatari que estava convençut de les seves possibilitats de capgirar el resultat. Des d’aleshores, les relacions entre Trump i la Fox van a pitjor

Amb la confirmació d’Arizona per a Biden, el demòcrata suma 290 delegats al Col·legi Electoral, i supera els 270 que el van convertir en president electe, mentre que Trump en té 217. Encara falta per declarar-se un guanyador en dos estats, Carolina del Nord, amb Trump al capdavant, i Geòrgia, amb Biden com a favorit.

Notícies relacionades

Tot i que Biden va ser declarat guanyador de les eleccions dissabte al superar els 270 delegats, Trump encara no ha reconegut la seva derrota i ha denunciat sense proves un frau electoral en contra seu.

El president sortint té bloquejat el procés de transició cap al nou Govern i ha presentat demandes en tribunals de diversos estats per invalidar vots i capgirar els resultats per la via judicial.