CRISI SANITÀRIA

Suècia abandona la seva política de responsabilitat social i imposarà lleus restriccions per primera vegada

El Govern vol prohibir la venda d'alcohol a partir de les 22 hores i tancar bars i restaurants a les 22.30

zentauroepp55828694 stockholm  sweden   10 11 2020   people stroll at the drottn201111181822

zentauroepp55828694 stockholm sweden 10 11 2020 people stroll at the drottn201111181822 / Fredrik Sandberg TT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats sanitàries de Suècia han abandonat aquest dimecres la política basada en la responsabilitat social, que havia portat el Govern ha plantejar únicament recomanacions restriccions voluntàries, i ha imposat per primera vegada des de l’inici de la pandèmia una sèrie de mesures tot i que de caràcter molt lleu.

Segons ha anunciat l’Executiu, està estudiant una proposta de llei per prohibir la venda d’alcohol en l’hostaleria a partir de les 22 hores i obligar a tancar bars, restaurants i clubs nocturns a les 22.30 hores. Aquestes mesures estaran vigents entre el 20 de novembre i el 28 de febrer. La venda d’alcohol fora d’establiments hotelers està monopolitzada per l’Estat, les botigues del qual tanquen normalment entre les 19 i les 20 hores.

«Ens enfrontem a una situació que es pot tornar negra com la nit», ha expressat el primer ministre, Stefan Lofven, en una roda de premsa a Estocolm, la capital sueca. «Ens arrisquem a acabar com a la primavera», ha dit.

Lofven ha ressaltat que un de cada quatre llits de cures intensives està ocupat per un malalt de Covid-19 i que el nombre d’ingressos de pacients amb el virus s’ha duplicat en l’última setmana.

Fort impacte de la pandèmia

Suècia, que fins ara ha aplicat un model de gestió més lax que la majoria d’estats apel·lant a la responsabilitat individual, ha sigut el país nòrdic més castigat per la pandèmia, amb més de 6.000 morts i 162.000 positius.

Amb l’objectiu de restringir el moviment, les autoritats de 13 de les 21 regions sueques han recomanat als ciutadans evitar tot contacte físic amb aquelles persones amb qui no convisquin.

Notícies relacionades

No obstant, aquestes mesures semblen tenir poc efecte a l’hora d’evitar la transmissió del virus. En les últimes dues setmanes, Suècia ha registrat 452,8 nous casos per cada 100.000 habitants, segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties.

Lofven ha assenyalat, a més, que està preparat per considerar la possibilitat d’imposar noves mesures per limitar les reunions públiques si les actuals no fan efecte. De moment, les autoritats mantenen la seva reticència a recomanar l’ús de mascaretes.