CANVI DE GESTIÓ

Suècia revisarà la seva estratègia davant del coronavirus

Una comissió d'experts elaborarà un informe sobre com s'ha gestionat la pandèmia

zentauroepp53223442 soc200424173658

zentauroepp53223442 soc200424173658 / TT NEWS AGENCY

1
Es llegeix en minuts
Agencias

El Govern de Suècia ha anunciat aquest dimarts la creació d’una comissió perquè revisi com han gestionat el país i les autoritats la pandèmia de coronavirus. La comesa de la comissió serà avaluar les accions del Govern així com la resposta que han donat les agències públiques i les autoritats i les regions al virus, cosa que podria incloure comparacions amb països «rellevants».

Suècia ha rebut bastantes crítiques perquè va ser un dels països que es van negar a confinar la població i van deixar la decisió a criteris dels ciutadans. El resultat va ser una taxa de mortalitat i contagis molt més alta que els seus veïns. L’epidemiòleg en cap de l’Agència de Salut Pública, Anders Tegnell, cap visible de l’estratègia més suau d’aquest país, ha admès recentment que hauria d’haver «pres mesures abans»

«Aprendrem importants lliçons de la comissió», ha afirmat el primer ministre, Stefan Lofven, en declaracions a la premsa. «Aquesta crisi ha posat en relleu les fallades en la nostra societat, ha opinat, incidint que «en els últims mesos ha quedat clar que necessitem continuar equipant Suècia i la societat».

La comissió està encapçalada per Mats Melin, un antic jutge, mentre que la resta de membres no es coneixen, però es tractaria d’experts en salut pública, gestió de crisi i polítiques. L’oposició ha expressat per endavant el seu rebuig que en puguin formar part antics polítics.

Residències de gent gran

Està previst que l’informe inicial es conegui al novembre. Aquest document se centrarà en les residències de gent gran i altres centres d’atenció. L’informe final no es coneixerà fins al febrer del 2022, abans de les eleccions generals previstes per al setembre d’aquell any.

Notícies relacionades

Suècia ha optat per adoptar mesures menys restrictives que altres països a l’hora de contenir la propagació de la Covid-19. No obstant s’ha animat la població a no viatjar, mantenir el distanciament social i quedar-se a casa si són grans o tenen símptomes menors. A més, les concentracions públiques són limitades a 50 persones.

Segons les últimes dades oficials publicades aquest dimarts, fins al moment el país ha registrat uns 68.400 contagis i 5.333 morts. La taxa de mortalitat és superior a la registrada en els seus veïns nòrdics.