TENSIÓ ALS EUA

Biden, sobre l'enroc de Trump: «Francament, és una vergonya»

Pompeo insisteix que el republicà es mantindrà a la Casa Blanca

El fiscal general dona instruccions als seus subordinats per investigar el presumpte frau electoral

biden / periodico

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La saga de la tensa i potencialment volàtil transició que s’està vivint als Estats Units continua sumant episodis. Aquest dimarts el president electe, Joe Biden, va opinar que la insistència de Donald Trump a proclamar-se guanyador és «francament, una vergonya». «Crec que no ajudarà el seu llegat», va afegir.

Eren les paraules més contundents de Biden en una compareixença per defensar la reforma sanitària de Barack Obama després de la qual ha acabat oferint la seva primera roda de premsa des que fos declarat guanyador dissabte. I Biden es mostrava una vegada més determinat a seguir amb el procés malgrat l’oposició a acceptar-lo del president.

El demòcrata, per exemple, va recordar que «només hi ha un president» i l’actual és Trump. Però també va tornar a demostrar que, com a electe, no està disposat que el republicà marqui ni la seva agenda ni la del país. Davant el fet, per exemple, que no se’ls estigui donant accés a informació classificada va afirmar: «Seria bonic tenir-la, però no és crític».  I més en general va assegurar que la negativa de l’Administració a no acceptar la victòria demòcrata «no té gaires conseqüències en la nostra planificació ni sobre el que som capaços de fer entre ara i el 20 de gener», durant la transició fins a la presa de possessió.

Líders internacionals

Biden, per exemple, ja ha mantingut trucades amb líders de França, el Regne Unit, Alemanya, Irlanda o el Canadà, i va assegurar que els dirigents d’aquests països li han mostrat «esperança que les institucions democràtiques siguin vistes una altra vegada com a fortes i duradores».

També va respondre el demòcrata a unes polèmiques declaracions que va fer aquest dimarts del secretari d’Estat, Mike Pompeo, que va dir que hi haurà «una transició tranquil·la a un segon mandat de Donald Trump» i va replicar la falsa narrativa de Trump que suggereix que els vots que han donat la victòria a Biden són il·legals». «Fins ara no hi ha proves de cap de les acusacions que han fet el president o el secretari d’Estat».

Per explicar aquesta fidelitat del cap de diplomàcia a les perilloses i infundades acusacions de Trump, o el silenci que estan mantenint també sobre aquestes molts republicans, Biden va denunciar que «tot el partit ha sigut posat en posició, excepte algunes excepcions notables, de ser una cosa intimidada pel president». I quan li van preguntar com podrà treballar amb els republicans si ni tan sols l’accepten com a president va contestar amb un somriure: «M’acceptaran, m’acceptaran».

Departament de Justícia

Aquesta acceptació de moment es fa esperar. Després dels primers revessos per a Trump als tribunals per falta de proves en les seves demandes per impugnar l’escrutini de les urnes, el fiscal general dels EUA, William Barr, ha posat al seu servei el Departament de Justícia. En un memoràndum fet públic dilluns, Barr, un dels escuders més fidels del president, va autoritzar tots els fiscals federals del país a investigar el suposat frau electoral abans que els resultats siguin definitius.

L’objectiu és clar, ja que en l’escrit als seus subordinats Barr els insta a centrar-se a investigar les «denúncies clares i aparentment creïbles» i que «podrien potencialment afectar el resultat d’una elecció federal en un estat concret». Així mateix, els demana que descartin aquelles demandes que no modificarien el recompte actual, que dona la victòria al demòcrata Joe Biden. Aquestes, remarca, poden reprendre’s una vegada certificats els resultats.

De fet, segons els protocols del Departament de Justícia no s’hauria d’iniciar una investigació d’aquest tipus fins que el recompte sigui oficial. Barr qualifica aquests protocols de «passius i demorats» i opina que «poden donar lloc a situacions en les quals una mala conducta electoral no pugui rectificar-se de manera realista».

Renúncia en el departament

El suggeriment de Barr als fiscals generals va provocar la renúncia, pocs minuts després, del director de delictes electorals del Departament de Justícia, Richard Pilger, que va acusar el seu superior de derogar «una norma de 40 anys de no interferència [federal] en investigacions de frau electoral durant el període anterior al de certificació de les eleccions».

La campanya de Trump i el Partit Republicà han interposat més d’una desena de demandes –unes quantes ja retirades– en diversos estats denunciant presumptes irregularitats, però tot i que aquests casos fossin certs no semblen suficients per revertir el resultat. Per guanyar les eleccions als tribunals, Trump hauria de capgirar l’escrutini a Pennsilvània, Geòrgia i Nevada o Arizona, tots, estats en els quals Biden ja ha sigut declarat guanyador o lidera l’escrutini de manera clara.

Notícies relacionades

«Estem fent grans progressos. Els resultats començaran a arribar la setmana vinent. Tornem a fer gran els EUA», ha dit aquest dimarts el president a través del seu compte de Twitter, sense oferir-ne més detalls.

Mentrestant, el procés de transició cap a l’Administració Biden continua estancat. L’agència governamental encarregada d’iniciar-lo, l’Administració de Serveis Generals, encara no ho ha fet malgrat que el candidat demòcrata compta amb 290 vots electorals, un folgat avantatge enfront el mínim de 270 que marca la llei. I per tal de preservar tots els documents oficials, diversos comitès del Congrés han recordat la seva obligació a la Casa Blanca i a les agències del Govern de Trump.