Sorpresa a Turquia

Dimiteix el ministre de Finances turc i gendre d'Erdogan

Berat Albayrak, considerat com a possible successor del president turc, ha abandonat per «motius de salut»

zentauroepp55822231 berat albeyrak201110095618

zentauroepp55822231 berat albeyrak201110095618 / MURAD SEZER

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Era diumenge a la tarda, quan el ministre del Tresor i Finances turc, Berat Albayrak, va escriure un ‘post’ a Instagram: Albayrak, que és també el gendre del president turc, Recep Tayyip Erdogan, dimitia del seu càrrec per «problemes de salut». Era una sorpresa per a tothom: l’exministre turc era un dels favorits segons les travesses per ser el següent al comandament, l’hereu del pare de la seva dona.

Però Albayrak, va anunciar, deixava la política: «Després de gairebé cinc anys servint en posicions ministerials, he pres la decisió de no continuar per problemes de salut», va escriure a Instagram, una plataforma d’ús no gaire comuna a l’hora d’anunciar una dimissió ministerial.

La notícia va esclatar i es va convertir, en qüestió de minuts, en tema de conversa dels 82 milions de turcs. Però, mentre les preguntes s’apilaven, ningú les responia: 24 hores després de l’anunci sorpresa d’Albayrak, ningú en el Govern havia esmentat què havia passat ni a les televisions afins al Govern, que són la immensa majoria a Turquia. En aquestes, durant tot un dia, la notícia de la dimissió del ministre de Finances va brillar per la seva absència.

Opacitat informativa

Durant dilluns a la tarda, Erdogan va fer una roda de premsa: ni una menció al seu gendre, ni una pista sobre si acceptava la seva dimissió o no. La resposta final va arribar dilluns ja ben entrada la nit. «Després de la revisió del president, la petició que s’excusi del seu lloc del ministre del Tresor i Finances Berat Albayrak ha sigut acceptada», va dir el Govern turc en un comunicat.

Notícies relacionades

Si la dimissió del gendre d’Erdogan va fer alguna cosa, això va ser, sens dubte, alleujar els mercats internacionals i de divisa, que mai van tenir gaire devoció per l’anterior ministre de Finances turc. Dilluns, poques hores després de l’anunci de dimissió, la lira, la moneda turca, va tenir el seu millor dia en anys: després de mesos sencers de caiguda, va recuperar en un dia prop del 5% del seu valor.

Aquest dimarts al matí, després de la confirmació de la dimissió d’Albayrak, s’ha declarat Lütfi Elvan, antic ministre de Transport, com a nou ministre del Tresor i Finances. L’anunci de la nova cara de l’economia turca ha sigut ràpid i sense floritures. Al final, amb noves o antigues cares, l’economia turca segueix en hores baixes i la lira, en gairebé mínims històrics.