COMICIS HISTÒRICS

Les eleccions dels EUA que han tombat Trump, en gràfics

Els comicis que han donat la victòria als demòcrates després de quatre anys de poder republicà ofereixen algunes xifres de rècord

destacado-eeuu

destacado-eeuu

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les eleccions dels EUA sempre són un espectacle, però el 2020 s’han superat tots els registres. Els comicis celebrats el primer dimarts passat després del primer dilluns de novembre han passat un recompte de vertigen amb una tirallonga d’escenes mai vistes protagonitzades principalment per Donald Trump, que ha protagonitzat un ‘reality show’ (així va batejar Barak Obama la seva manera de governar) que ha deixat escenes que depassen la disputa Bush-Gore de l’any 2000, quan tot es va decidir per 537 paperetes.

Per molt que ho negui, el president republicà ha sigut enderrocat a les urnes pel demòcrata Joe Biden. Més d’una desena de gràfics, alguns elaborats per EP Data, mostren algunes dades clau de la cita amb les urnes.

La distribució dels vots electorals

Aquest gràfic és el més important de tots. És igual que Biden porti un avantage de més de quatre milions sobrew Trump (Hillary els va superar en més de tres milions). El que importen són els 538 vots electorals, que és on la contesa ha estat més disputada, almenys durant els primers dies d’escrutini. Finalment, el vot per correu ha sigut una de les claus que han decantat la balança a favor del candidat demòcrata.

Els canvis del mapa electoral en quatre dècades

Tot i que la disputa pels vots electorals s’hagi allargat durant dies, Biden guanya per golejada al flanc del vot popular: és el candidat que més paperetes ha sumat al seu favor, amb més de 74,4 milions, més de cinc milions dels que va aconseguir Barack Obama en el seu primer mandat. Trump, per la seva part, pot presumir que ell i Biden són els únics que han depassat la marca dels 70 milions de vots. Tots dos, això sí, queden molt lluny dels estratosfèrics 525 compromissaris que va aconseguir Ronald Reagan quan va revalidar el seu mandat, el 1984. 

Les zones més habitades són blaves

Els resultats en els comtats on hi ha les 10 ciutats més habitades dels Estats Units en són el millor exemple: les zones més habitades han votat majoritàriament a favor dels demòcrates. Fins i tot si s’amplia el zoom en estats com Texas, pintades de vermell en el còmput global, es pot veure com als comtats on hi ha Dallas, San Antonio i Houston, s’han imposat els de Biden.

El percentatge del vot segons la raça

Les enquestes a peu d’urna dibuixen un retrat robot del votant de Trump idèntic al que van donar els estudis posteriors a les eleccions del 2016 en les quals es va imposar a Hillary Clinton. Homes blancs, sense estudis i zones rurals han sigut el principal suport del magnat republicà. La població negra, en canvi, s’ha mobilitzat clarament a favor de Biden, especialment en ciutats com Detroit (93,5% de vot demòcrata) o comtats novaiorquesos com el Bronx (82,5%), una altra vegada feu d’Alexandria Ocasio-Cortez.

El percentatge de vot segons el sexe

El percentatge de vot segons l’edat

Joe Biden, el president de més edat

Joe Biden, que el 20 de novembre farà 78 anys, es convertirà en el president de més edat en accedir al càrrec. També en aquest aspecte s’ha imposat a Donald Trump, que ostentava el rècord fins a la data amb 70 anys, 7 mesos i 6 dies el dia del seu nomenament. De nou apareix en aquestes disputes Ronald Reagan, ja que era el mandatari més longeu fins el 2016, ja que el 1981, la primera vegada que va accedir al càrrec, tenia 69 anys, 11 mesos i 14 dies.

Notícies relacionades

Els presidents que tampoc van revalidar mandat a les urnes

Tots els presidents dels EUA