L'AFRONT PRESIDENCIAL

Trump posa a prova el recolzament dels republicans

Destacades veus conservadors marquen distàncies amb l'estratègia del president i les denúncies de frau

Per culminar el seu assalt democràtic, el dirigent necessita mantenir la submissió i el ferri control del partit

zentauroepp55745008 files  in this file photo taken on september 22  2020 us sen201106214029

zentauroepp55745008 files in this file photo taken on september 22 2020 us sen201106214029 / NICHOLAS KAMM

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Una de les històries centrals de la irrupció de Donald Trump en la política dels Estats Units i de la seva heterodoxa presidència ha sigut com ha aconseguit posar tot el Partit Republicà sota el seu control. La submissió en quatre anys i mig ha sigut gairebé total; la crítica, pràcticament inexistent. Polítics conservadors de tot el país i a Washington han sigut els seus ‘enablers’, que per acció o per omissió han facilitat les seves pertorbadores accions. Ara, amb el mandatari llançat en el seu assalt a la democràcia, tots els ulls els miren.

Ho fan perquè els republicans que controlen el poder legislatiu en estats on l’executiu és en mans de governadors demòcrates, com Michigan, Wisconsin o Pennsilvània podrien –si donen crèdit a les acusacions de frau o il·legalitats que està llançant sense proves Trump– no seguir el dictat de les urnes favorables a Joe Biden i enviar al col·legi electoral –l’òrgan que tria el president– els seus electors. I s’hauria fet un pas determinant cap a la crisi constitucional.

Aquesta és, per ara, només una possibilitat. I tot i que en les últimes hores s’han començat a veure mostres que alguns republicans finalment decideixen trencar files amb Trump, cal veure si, com ha passat abans tantes vegades, les seves paraules representaran només una tíbia declaració de denúncia al president o una veritable ruptura.

Paraules

Després que Trump comparegués dijous a la Casa Blanca per tornar a llançar una diatriba plena de mentides contra la legalitat d’unes eleccions amb uns resultats que no li són favorables va començar la pluja de denúncies. Chris Christie, l’exgovernador de Nova Jersey que ha format part del cercle pròxim de Trump, va assegurar que minar la confiança en la legitimitat del procés electoral és una «mala decisió estratègica» i una «mala decisió política» que «no s’espera d’algú que té el seu càrrec».

S’escoltava també la veu d’un dels pocs senadors que s’ha atrevit abans a trencar files amb Trump, Mitt Romney. «Està malament que digui que les eleccions han sigut manipulades, corruptes i robades», escrivia. «Està debilitant els fonaments de la repúblicainflamant temeràriament passions destructives i perilloses».

Missatges de similar duresa arribaven d’altres senadors i congressistes, de governadors i republicans acabats d’escollir. I dos fils comuns recorrien la inusitada onada de denúncia. Un era la crítica a Trump per estar minant la confiança en el sistema i les institucions, una cosa que en els últims mesos han tingut oportunitat de denunciar i no ho han fet. L’altre és la falta de proves que sostinguin les greus acusacions del president.

L’esmunyedís McConnell

Molt més esmunyedís ha sigut el poderós líder de la majoria republicana al Senat, Mitch McConnell, que a Twitter va escriure: «Cada vot legal s’ha de comptar. Tots els enviats il·legalment no. Totes les parts han de poder observar el procés. I els tribunals són aquí per aplicar les lleis i resoldre disputes. Així és com els nord-americans decideixen els resultats».

Aquest missatge reflecteix tots els qüestionables equilibris que solen fer els republicans. Perquè a la superfície sembla una ferma defensa del procés democràtic, però inclou tot el llenguatge de la falsa i perillosa narrativa que ha creat Trump. El president està mirant de diferenciar els vots presencials dels emesos per correu, més nombrosos en la pandèmia i favorables a Biden. I qüestiona sense proves la perfecta legalitat dels segons o la transparència del seu recompte, fins i tot quan no hi ha cap informació de les irregularitats o el frau que suggereix.

L’amenaça dels Trump

Notícies relacionades

Trump a més continua comptant amb fidels. Rere la seva incendiària declaració de dijous van recórrer les televisions acòlits com els senadors Lindsay Graham Ted Cruz o el líder de la minoria republicana a la Cambra baixa, Kevin McCarthy, sacsejant els fantasmes no provats de frau i repetint mentides. I quan a Graham, que va anunciar que havia donat mig milió de dòlars al fons per a batalles legals que ha obert la campanya del president, li van preguntar si els republicans havien d’enviar electors per Trump fins i tot a estats on havia guanyat Biden, va respondre: «Tot ha de ser sobre la taula».

Els recolzaments arribaven també del governador de Florida Ron DeSantis, que cridava a «lluitar» i «esgotar totes les opcions», o de la de Dakota del Sud, Kristi Noem, que assegurava que els republicans estan lluitant contra «sistemes electorals manipulats». Però era en un tuit d’Eric Trump que hi havia el missatge més revelador sobre el poder que encara té el president: «¿On són els republicans? Tingueu una mica de coratge. Lluiteu contra aquest frau», escrivia el fill del president. «Els nostres votants mai ho oblidaran si us acovardiu».