JORNADA ELECTORAL

Votar en temps de pandèmia

La jornada electoral arriba en el moment «més letal i preocupant» de l'epidèmia de coronavirus als EUA

Els col·legis es blinden amb mesures de seguretat molt estrictes i sorgeixen dubtes sobre la participació

zentauroepp55734878 washington  united states   03 11 2020   a young boy holding201103195020

zentauroepp55734878 washington united states 03 11 2020 a young boy holding201103195020 / MARIO CRUZ

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El coronavirus no es veu, ni s’olora, ni es toca, almenys sabent-ho, però tot s’ha preparat com si l’elefant estigués a punt d’entrar a la terrisseria. Són les nou del matí en un col·legi electoral de la capital dels Estats Units. Adhesius vermells a terra obliguen els votants a mantenir una distància de sis peus (180 cm) a la cua de l’entrada. Un dispensador de gel desinfectant espera a la porta, així com mascaretes i guants per a tots aquells que no els hagin portat de casa. I mampares de metacrilat separen les taules com escuts transparents dels votants que acudeixen a registrar-s’hi. Però aquest dimarts no hi ha cues ni aglomeracions, res a veure amb el serpenteig que altres anys donava la volta a l’illa. Més d’un està perplex. Com a mínim, resulta inquietant.

«Pensem que és perquè la majoria de la gent va votar per correu o per avançat, però jo hi esperava més afluència i la veritat és que no l’estem veient», afirma Yvonne Garner, la presidenta d’aquest col·legi electoral en un barri del nord-est de Washington, més negre que blanc. Les dades recolzen fins a cert punt la seva intuïció. Gairebé 100 milions de nord-americans havien votat abans de la jornada electoral, una xifra que representa el 71% dels 139 milions que van participar en els comicis del 2016. Però aquesta tendència no sembla estar mantenint-se aquest dimarts, almenys a la capital, segons corroboren altres fonts. Potser perquè la pandèmia travessa pel seu pitjor moment a tot el país, amb prop de 85.000 nous contagis diaris en l’última setmana, que se sumen als més de nou milions acumulats fins ara. 

Cartells de propaganda electoral a favor del candidat demòcrata a les portes d’un col·legi electoral a Washington / NICHOLAS KAMM (AFP)

Els metges de la Casa Blanca han fet sonar les alarmes en els últims dies, deixant en evidència el president, Donald Trump, que continua insistint que el país «està deixant enrere la pandèmia». La doctora Deborah Brix va dir la vigília que s’ha entrat en «la fase més letal i preocupant», mentre que el seu col·lega Anthony Fauci alertava que s’acosta una època de «molt sofriment» llevat que «canviïn abruptament» les polítiques de l’Administració. Lluny d’escoltar-lo, Trump ha insinuat que acomiadarà Fauci després de les eleccions, un dels crits de guerra escoltats aquests dies als seus mítings. 

Facilitats per votar

Washington ho ha posat fàcil per circumval·lar la covid-19. Per tota la ciutat hi ha bústies per dipositar les paperetes sense haver d’entrar en espais tancats i, per primera vegada, l’alcaldessa demòcrata, Muriel Bowser, ha permès que es pugui escollir col·legi electoral. Ho ha fet tan fàcil que ni tan sols cal identificar-se al votar, sempre que el nom aportat aparegui als registres. Aquesta pràctica no passaria el tall en altres països, però aquí es justifica perquè no hi ha res semblant al DNI i, particularment entre les minories, molts no tenen carnets d’identificació amb foto. Les facilitats demòcrates contrasten amb les traves que han posat els republicans en altres regions, limitant al mínim els centres de votació o mirant d’invalidar centenars de milers de sufragis perquè es van emetre sense sortir del cotxe, en aquests ‘drive-thru’ que no estaven previstos abans de la pandèmia. 

Un seguidor de Trump aquest dimarts electoral a la plaça Lafayette, a prop de la Casa Blanca / DANIEL SLIM (AFP)

Notícies relacionades

Per a l’afroamericana Letizia McNeill han sigut la seva salvació. McNeill té 95 anys i ha votat des del seient del copilot. «Tinc nets i vull que tinguin una vida millor. El país està en una situació terrible, és impossible estar pitjor», afirma McNeill. Per a la seva amiga, molt més jove, aquests comicis transcendeixen el debat racial, les desigualtats de gènere o altres nínxols habituals. «Està en joc la nostra democràcia. És important que l’honrem perquè Trump vol desmantellar-la», afirma Marie Bilk. Washington és possiblement la ciutat més demòcrata del país, on els seus candidats a la presidència solen emportar-se més del 90% dels vots. 

La pandèmia també ha canviat el paisatge humà dels seus col·legis electorals. Ha deixat a casa els pensionistes que solien exercir de forma aclaparadora com a interventors, voluntaris i observadors per reemplaçar-los per gent molt més jove. «No t’ho negaré, té els seus avantatges, perquè es manegen molt millor amb la tecnologia», diu Garner, la presidenta del col·legi electoral.