drets de les dones

Les dones poloneses a Barcelona es manifesten en contra de la llei antiavortament

Aquest divendres el president polonès ha presentat una proposta per permetre el supòsit de malformacions del fetus en els casos legals d'interrupció de l'embaràs.

unnamed-1

unnamed-1

3
Es llegeix en minuts
Begoña González

El 22 d’octubre passat el Tribunal Constitucional de Polònia, controlat per jutges afins al partit governant PiS (Dret i Justícia), va imposar la llei que prohibeix l’avortament fins i tot en casos de greus malformacions del fetus. Després d’aprovar-se l’esmentada resolució milers de dones poloneses van sortir al carrer a manifestar-se en contra de la nova llei.

Les protestes que estan tenint lloc a les ciutats poloneses s’han traslladat a les capitals europees. Algunes capitals espanyoles com Madrid o Barcelona han acollit aquest divendres a la tarda concentracions en defensa dels drets de les dones. «Barcelona està emprenyada», criden els diversos centenars de dones concentrades a la plaça Catalunya. «És

el nostre cos i cap govern pot treure’ns el dret a decidir sobre ell», explica una de les dones presents a la manifestació. La passada setmana moltes d’elles es van reunir davant el consolat polonès a Barcelona per deixar les seves pancartes de forma silenciosa i pacífica.

«Cal separar el govern de la religió»

«Som aquí per nosaltres, les nostres germanes, mares i amigues. Al nostre país mana l’Església i això al segle XXI no ha de ser així», explica una altra de les dones concentrades. «Hem d’aconseguir separar el govern de la religió», reivindica.

La llei aprovada fins ara només permet l’avortament en el supòsit que l’embaràs amenaci la vida o la salut de la mare, en cas que l’alta probabilitat de dany greu i irreversible del fetus li impedeixi viure o en cas de violació o incest. Aquest divendres, després de l’onada de protestes generades al país, el president polonès ha proposat modificar la llei i afegir el supòsit de malformació del fetus en els casos admesos.

Per a les dones poloneses continua sense ser suficient. «És un pas més però hi continuarà havent milers de dones que posin les seves vides en perill per avortar de forma il·legal», assegura una altra de les dones.

Llei restrictiva

El tribunal responia amb l’aprovació de la llei a la querella que van presentar fa tres anys un grup de parlamentaris de l’ultraconservador i nacionalista Llei i Justícia (PiS), el partit que lidera una coalició a Polònia amb majoria absoluta. La demanda va ser reexpedida al Constitucional l’any passat, ja que l’anterior havia quedat en suspens pel final de la legislatura prèvia.

La decisió, d’acord amb el desig del partit ultracatòlic nacionalista en el poder, Dret i Justícia (PiS), limita el dret a l’avortament a dos únics casos: perill de mort per a la dona embarassada i embaràs resultant d’una violació o incest.

El principal argument dels opositors a la decisió és que aquesta prohibició posa en perill la vida de les dones a l’obligar-les a portar a terme embarassos no viables, mentre que els seus partidaris asseguren que això evitarà l’avortament de fetus diagnosticats amb síndrome de Down.

200.000 avortaments il·legals a l’any

Notícies relacionades

A Polònia es produeixen menys de 2.000 avortaments legals a l’any, la gran majoria efectuats a causa de malformacions del fetus. Però els grups feministes estimen que es practiquen més de 200.000 intervencions il·legals, o efectuades a l’estranger, cada any. El dictamen va ser condemnat per diversos grups de defensa dels drets humans a Europa.

Diumenge, manifestants van protestar davant esglésies catòliques a tot Polònia, per primera vegada en aquest país de majoria catòlica membre de la Unió Europea. Les protestes contra la decisió del Tribunal continuaran els pròxims dies, segons els organitzadors. Per la seva banda, l’església polonesa ha cridat al diàleg.