PRESSIÓ POPULAR

El president de Polònia fa marxa enrere en la seva polèmica llei de l'avortament

El dirigent planteja legalitzar de nou l'avortament per malformacions fetals després de l'onada de protestes ciutadanes

zentauroepp55552538 poznan  poland   23 10 2020   people take part in  the silen201023211401

zentauroepp55552538 poznan poland 23 10 2020 people take part in the silen201023211401 / JAKUB KACZMARCZYK

1
Es llegeix en minuts
DPA / EP

El president de Polònia, el conservador Andrzej Duda, ha anunciat que remetrà al Parlament una nova proposta per legalitzar l’avortament en cas de malformació greu del fetus, després de l’onada de protestes generada per una sentència del Tribunal Constitucional que prohibeix aquest supòsit i limita la interrupció voluntària de l’embaràs a Polònia.

Duda ha plantejat que la seva idea respectarà «plenament» la Constitució, ja que d’una banda permetrà l’avortament en els casos en els quals estigui clar que el fetus no pot sobreviure fora del ventre matern –si «la mort del nen és inevitable»– i, de l’altra, s’impedeix interrompre l’embaràs per risc de síndrome de Down.

Les protestes han sigut pràcticament diàries des que la justícia va declarar que l’actual llei de l’avortament violava el precepte constitucional de protecció de la vida de tot individu. La sentència està pendent de ser publicada oficialment perquè es modifiqui la legislació actual.

Més restrictives

La normativa ja era una de les més restrictives d’Europa i els defectes congènits eren la raó esgrimida per a la gran majoria dels 1.100 avortaments legals registrats a Polònia l’any passat. Amb els canvis plantejats, només es podria avortar en casos d’incest,  violació o greu risc per a la mare.

Notícies relacionades

El primer ministre, Mateusz Morawiecki, ha instat la ciutadania a deposar les mobilitzacions per evitar contagis de coronavirus, argumentant que es tracta d’un «comportament irresponsable». No obstant, els principals organitzadors han avisat que seguiran amb les protestes.

Una portaveu de la Vaga Nacional de Dones, Marta Lempart, ha reclamat aquest divendres la dimissió del Govern, encapçalat per l’ultraconservador Partit Llei i Justícia (PiS). Per a aquest divendres s’ha convocat una gran manifestació a la capital, Varsòvia.