LA CARRERA A LA CASA BLANCA

La pandèmia, al centre de la campanya dels EUA a cinc dies de les eleccions

Amb els casos pujant i les borses caient, Trump insisteix en una visió optimista sense base científica

Victòries demòcrates al Suprem amplien marges en dos estats per rebre vot per correu

zentauroepp55610223 president donald trump pumps his fist as he departs after sp201027070410

zentauroepp55610223 president donald trump pumps his fist as he departs after sp201027070410 / Alex Brandon

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La realitat no té escapatòria: el coronavirus ha contagiat més de 8,8 milions de persones als Estats Units, ha deixat més de 227.000 morts i continua colpejant el país. En les dues últimes setmanes hi ha hagut un 39% d’augment de nous casos i només aquest dimecres se’n van registrar gairebé 80.000 i 1.025 morts segons les dades de la Covid Tracking Project. Si s’escolta Donald Trump a Twitter o en els mítings de la seva frenètica activitat en la recta final de la campanya, no obstant, el missatge que es rep és que el país «està deixant enrere el pitjor».

Aquesta afirmació no té base científica. No és, sens dubte, el que diuen experts sanitaris com el doctor Anthony Fauci, que aquest dimecres reconeixia que la normalitat podria no tornar fins al 2022. Tampoc és el que estan veient les borses, aquest oracle que en temps de vaques grasses a Trump li agrada citar com a senyal dels seus triomfs però que ha desaparegut del seu discurs en dies com aquest dimecres, quan moguts per les pors de la pandèmia els mercats nord-americans van continuar caigudes que apunten que tancaran la seva pitjor setmana des del març.

A cinc dies de les eleccions presidencials en les quals busca la reelecció davant Joe Bidenset punts i mig per darrere a les enquestes nacionals i tot i que en menor mesura també en estats frontissa clau Trump continua embrancat en el seu món alternatiu sobre la crisi.

Dues visions

Aquest dimecres l’ha projectat primer des de Twitter, on ha escrit que la conversa sobre la pandèmia és un artifici dels mitjans (als quals ha tornat a injuriar com «notícies falses») i ha suggerit que «en deixaran de parlar el 4 de novembre», un dia després de les eleccions.

Després ho ha repetit en dos mítings massius a Arizona, un estat tradicionalment republicà on Biden va 2,2 punts per davant en els sondejos i on aquest dimecres també ha ofert mítings l’aspirant a vicepresidenta demòcrata Kamala Harris (en el seu cas en actes, com tots els de la campanya demòcrata, petits per garantir la prevenció de contagis).

Mentre Trump apareixia en un escenari amb Nigel Farage, o utilitzava el contagi del seu fill Barron per minimitzar la gravetat de Covid-19 («tot el que va necessitar va ser un clínex», ha dit), Biden oferia un discurs molt més sobri i realista sobre la pandèmia a Wilmington (Delaware). «Fins i tot si guanyo farà falta molta feina dura per acabar amb aquesta pandèmia», ha dit l’exvicepresident, que ha qualificat l’actitud de Trump d’«insultant» cap a les famílies nord-americanes que estan patint.

Biden va criticar també Trump aprofitant que la vigília centenars de persones que van acudir al míting del president a Omaha (Nebraska), incloent-hi avis i nens, van quedar exposades a gèlides temperatures durant hores per un problema amb els autobusos de la campanya.  «Alguns van acabar a l’hospital i és una imatge que captura la manera com Trump s’enfronta a aquesta crisi», va dir Biden. «Es fa la foto i se’n va. Deixa tothom patint les conseqüències del seu fracàs de fer un pla responsable. Sembla que no li importa gaire».

El mapa electoral, a l’agenda de viatges

El viatge de Trump i Harris a Arizona confirma l’ajustada lluita per l’estat, un dels que poden ser escenari d’un gir històric. Un altre és Texas, que el prestigiós Cook Political Report ha reclassificat aquest dimecres, traient-lo de la llista dels tendents al republicans i deixant-lo en el de disputats. I és a Texas on viatja divendres Harris.

Altres parades dels candidats a l’agenda dels pròxims dies recorden on se centra la baralla. Trump torna aquest dijous a Carolina del Nord però abans oferirà un míting a (Tampa) Florida. És la mateixa ciutat on Biden ofereix un dels seus dos mítings a l’estat aquest dijous.

La campanya del demòcrata ha anunciat també que dissabte  el candidat participarà amb l’expresident Barack Obama en un míting a Michigan, la primera aparició conjunta de tots dos en persona. L’última enquesta de ‘The New York Times’ col·loca Biden amb vuit punts d’avantatge.

Gairebé 76 milions de vots ja emesos

Ja gairebé 76 milions de persones han votat en les eleccions dels EUA mitjançant vot anticipat o per correu, una xifra que representa el 55% dels vots totals emesos el 2016 segons les dades del US Elections Project. Els números posen els EUA en camí d’arribar a xifres de participació que no s’han vist en un segle al país.

Notícies relacionades

Els demòcrates, d’altra banda, van aconseguir dimecres dues importants victòries al Tribunal Suprem. Aquest, malgrat el vot en contra de tres jutges conservadors, va rebutjar intents republicans de limitar els dies donats de marge a Carolina del Nord i Pennsilvània per rebre vots per correu. Els dos estats tindran, així, tres dies per acceptar paperetes sempre que no tinguin un mata-segells posterior al dia 3.

La flamant jutge conservadora Amy Coney Barrett no va participar en els casos i va explicar a través d’un portaveu que no ho va fer perquè requerien resposta urgent i no havia d’estudiar-los tenint temps.