crisi sanitària global

Irlanda, primer país europeu a decretar un nou confinament total

La població, de cinc milions de persones, s'haurà de quedar a casa seva durant sis setmanes a partir de demà

A diferència del de la passada primavera, les escoles i les escoles bressol es mantindran obertes al llarg d'aquests dies

zentauroepp55494402 a pedestrian wearing a face mask or covering due to the covi201021170138

zentauroepp55494402 a pedestrian wearing a face mask or covering due to the covi201021170138 / PAUL FAITH

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Irlanda es convertirà a partir de demà en el primer país europeu a sotmetre’s a un nou confinament total. Al llarg de les pròximes sis setmanes, els seus cinc milions d’habitants hauran de romandre a lcasa seva i només podran desplaçar-se a 5 quilòmetres dels seus domicilis per treballar o fer exercici.  Els comerços no essencials hauran de romandre tancats i els bars i restaurants només podran servir menjar per emportar-se.

Les escoles i les escoles bressol es mantindran no obstant obertes, principal diferència amb el llarg confinament de la primavera passada. El primer ministre, Micheal Martin, va anunciar les noves mesures dilluns a la nit, quan va decretar l’alerta màxima. «Si batallem junts en les pròximes sis setmanes, tindrem la possibilitat de celebrar correctament el Nadal», va assegurar en un missatge.

El primer ministre irlandès, Michael Martin, anuncia el pla contra el coronavirus el dilluns passat / JULIE BEHEL

La pandèmia del coronavirus ha causat almenys 1.865 morts a Irlanda, segons les xifres oficials. Després d’un màxim de 77 morts diaris a l’abril, el nombre de morts arriba actualment a una desena diària. La incidència del coronavirus al país se situa ara en més de 260 per cada 100.000 habitants.

Botiga de disfresses

Segons la cadena pública RTE, el Govern ha aprovat sancions en cas de violació de les restriccions, amb multes de fins als 1.000 euros. La botiga de disfresses Shay Howlin, a Dublín, ha sigut presa per assalt pels clients que volen celebrar Halloween en confinament.

Notícies relacionades

D’altra banda, el Govern demanarà a més de 2.500 casos positius que identifiquin pel seu compte aquells amb els qui han estat en contacte, davant el col·lapse del sistema de rastreig de les autoritats sanitàries. El Servei Nacional de Salut d’Irlanda (HSE, les seves sigles en anglès) ha confirmat que enviarà missatges a aquest grup de persones que van donar positiu durant el cap de setmana passat perquè iniciïn el procés de rastreig.

Hauran de reexpedir aquest missatge de text a les persones amb qui conviuen o han estat en contacte durant més de 15 minuts en els dies anteriors al diagnòstic, cosa que s’estima que podrien ser més de 8.000 persones. 

Temes:

Irlanda