NOU PRESIDENT DE BOLÍVIA

Luis Arce, el pare de la política econòmica de Morales

Va treballar 18 anys al Banc Ceantral, on va ocupar diversos càrrecs, i va ser ministre d'Economia i Finances gairebé tot el període de Morales

undefined55489414 topshot   bolivia s leftist presidential candidate luis arce201019100146

undefined55489414 topshot bolivia s leftist presidential candidate luis arce201019100146 / RONALDO SCHEMIDT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Luis Arce, el candidat del Moviment al Socialisme (MAS), el partit d’Evo Morales, es va imposar aquest diumenge contra vent i mareja en la primera volta de les eleccions presidencials bolivianes. L’enquesta a peu d’urna de la consultora Ciesmori va consignar de moment que Arce, el cervell de la política econòmica de Morales, ha obtingut el 52,4% dels vots.

Economista de 57 anys, Arce va estudiar a l’estatal Universitat Major de San Andrés a La Paz i va fer una mestratge a la universitat britànica de Warwick. Va treballar 18 anys al Banc Central, on va ocupar diversos càrrecs, i va ser ministre d’Economia i Finances gairebé tot el període de Morales, amb una pausa de 18 mesos. Té un perfil més tecnòcrata que polític.

Amb Morales, Bolívia va elevar el seu producte interior brut de 9.500 milions de dòlars anuals a 40.800 milions, i va reduir la pobresa del 60% al 37%, segons dades oficials. La bonança va permetre pagar bonificacions a milers de dones embarassades, escolars i avis, i inversions milionàries per intentar industrialitzar el liti i el gas natural.

«Vam prendre decisions adequades que van portar el nostre país a liderar diversos indicadors econòmics i socials a la regió», va dir Arce després de ser designat abanderat presidencial del MAS, honor que sempre havia tingut Morales.

Home de classe mitjana

Amb dards al govern transitori de la dretana Jeanine Áñez, Arce va fer campanya afirmant que «l’economia no és un joc», una manera de portar aigua al seu molí com a coneixedor dels tripijocs de l’economia boliviana.

Notícies relacionades

Pare de tres fills, Arce va néixer el 28 de setembre del 1963 a La Paz al si d’una família de classe mitjana. Els seus pares eren professors. El seu origen i formació són diferents dels de Morales, que va néixer en una família de modestos camperols i pastors de llames, va treballar durant tota la seva infància, per això va anar poc temps a l’escola, i la seva llengua materna és l’aimara.

En els esports també són diferents, ja que a l’exministre li agrada el basquetbol, mentre que l’expresident adora el futbol.