AMENAÇA TERRORISTA

França llança una ofensiva contra la incitació a l'odi a les xarxes socials

La policia registra i deté els autors de més de 80 missatges de recolzament a l'autor de l'atac al professor

El Govern de Macron anuncia que reforçarà les eines per frenar el «ciberislamisme»

zentauroepp55493238 people gather near flowers layed outside the bois d aulne se201019172904

zentauroepp55493238 people gather near flowers layed outside the bois d aulne se201019172904 / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

«Als islamistes no se’ls ha de permetre dormir tranquils al nostre país». Aquesta frase d’Emmanuel Macron, llançada la nit de diumenge en el marc d’un Consell de Defensa destinat a afrontar l’atac terrorista que es va saldar amb la vida de Samuel Paty, professor d’història i geografia que va mostrar als seus alumnes les caricatures de Mahoma per il·lustrar una classe sobre la llibertat d’expressió, s’erigeix avui en un crit de guerra contra l’islamisme radical. Aquest mateix dilluns, les autoritats policials van iniciar una sèrie de registres i detencions contra els autors de més de 80 missatges recolzant o enaltint l’autor material del macabre atac.

«Des de l’assassinat d’aquest professor, s’han obert 80 expedients contra l’odi a les xarxes socials, contra aquells que d’una manera apologètica hagin explicat d’una forma o una altra que aquest professor s’ho va buscar [...] Les operacions policials van començar aquest matí i continuaran. Són molt nombroses i concerneixen desenes de persones», va explicar el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, en una entrevista concedida a Europe 1.

«Dirigent dels infidels»

El rol de les xarxes socials en la radicalització de certs usuaris i en la difusió de missatges d’incitació a la violència acapara l’atenció dels mitjans francesos. El jove txetxè de 18 anys va reivindicar el seu acte a través de Twitter, publicant una imatge de la seva víctima decapitada al costat d’un missatge dirigit al president francès, «el dirigent dels infidels»: «he executat un dels teus gossos de l’infern que ha gosat degradar Mahoma». Sobre l’esmentat compte, bloquejat després del succés, pesava una alerta des del juliol passat. En aquell temps, l’organisme públic Pharos –Plataforma per a l’Harmonització, Anàlisi, Verificació i Orientació d’Alertes destinada a recopilar les denúncies de continguts il·legals a internet– va decidir no suspendre l’usuari considerant que no existia un veritable perill de pas a l’acte, segons ha revelat aquest dilluns l’emissora France Info. 

El compte de Twitter de l’assaltant, abatut per les forces de l’ordre després de resistir-se al seu arrest, no és l’únic element que atrau l’atenció dels focus cap a les xarxes socials. La controvèrsia se centra en un vídeo difós el 8 d’octubre a través de Facebook pel pare d’una alumna de 13 anys de l’escola Bois d’Aulne, on Samuel Paty treballava. L’individu qualificava el professor de «pocavergonya» i descrivia com el mestre hauria demanat als seus estudiants musulmans que aixequessin la mà per després convidar-los a sortir de l’aula, i seguidament ensenyar als seus alumnes la imatge d’«un home despullat», presentant-lo com el profeta Mahoma. En cap moment l’autor de la gravació explica que es tracta d’una simple caricatura

Linxament públic

El polèmic vídeo, que es va propagar com la pólvora a les xarxes socials, podria ser l’origen del tràgic succés. El matí d’aquest dilluns, el ministre de l’Interior ha denunciat «una fàtua ‘online’« llançada contra la víctima. Per al portaveu del Govern, Gabriel Attal, no hi ha lloc a dubtes: «Els qui van participar en el linxament públic d’aquest professor a través de vídeos a les xarxes són d’alguna manera responsables del succeït». 

Notícies relacionades

Donades les circumstàncies, detectar aquest tipus de continguts és una prioritat per al Govern de Macron. Més d’1,5 milions d’alertes han sigut tractades per la plataforma Pharos des de la seva creació, el 2009. El 2018, va rebre més de 160.000 denúncies, de les quals prop de 14.000 estarien relacionades amb la incitació a l’odi o la discriminació. «Les xarxes socials són molt utilitzades per transmetre missatges d’incitació a la violència», reconeix l’Elisi. En aquest context, el pla d’acció governamental destinat a combatre el terrorisme islamista inclou ara el reforç d’aquesta plataforma.

La responsabilitat dels principals actors digitals també serà examinada. La ministra delegada de Ciutadania, Marlène Schiappa, es reunirà aquest dimarts amb els representants francesos de Google, Facebook, Twitter, Snapchat i TikTok, «per pressionar-los sobre la seva complaença cap als predicadors de l’odi...», segons una font governamental citada per ‘Le Monde’. Per a Schiappa, l’amenaça actual té nom i cognoms: «l’avanç del ciberislamisme».