CRÍTIQUES A L'ARÀBIA SAUDITA

Estat Islàmic crida a atacar els aliats d'Israel

El portaveu del grup terrorista ha publicat la seva primera gravació de veu en cinc mesos

undefined27451244 file   in this june 16  2014 file photo  demonstrators chant201019155002

undefined27451244 file in this june 16 2014 file photo demonstrators chant201019155002 / STR

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Per primera vegada en cinc mesos, Estat Islàmic (EI) es pronuncia. L’ocasió no és qualsevol i és que el portaveu del grup gihadista, Abu Hamza al-Qurayshi, ha cridat els seus seguidors a atacar els països del golf Pèrsic que recentment han normalitzat relacions amb Israel. Durant 32 minuts de gravació, el representant ha denunciat aquest diumenge el rol que ha tingut la monarquia saudita en els Acords d’Abraham, que equivalen a una «traïció» a l’Islam. 

«Els objectius que teniu davant de vosaltres són molts, els mitjans i mètodes de destrucció estan disponibles, si Déu vol, fàcilment», ha publicat el grup terrorista als seus canals de Telegram. «Així que comenceu per atacar i cremar els gasoductes, fàbriques i instal·lacions que són la font econòmica del Govern tirà», ha dit Al-Qurayshi en la gravació publicada per la productora Al-Furqan, afí als gihadistes. La seva autenticitat no ha pogut ser verificada. 

La intenció del portaveu és que els seguidors de l’EI «treballin» amb l’objectiu de «colpejar l’economia de l’Estat de la família Saud», ha insistit amb referència a la monarquia saudita. Al-Qurayshi critica l’obertura de l’espai aeri per part de Riad fa un mes als vols  que connecten els Emirats Àrabs Units (EAU) amb Israel després de l’acord de normalització l’agost passat. «Els jueus han anat cap a vosaltres avui i estan als vostres carrers segurs i protegits, amb l’aprovació dels seus tirans», ha afegit el gihadista. 

Líder silenciós

Al-Qurayshi, portaveu d’EI des de l’octubre passat, ha gravat tres missatges de veu durant aquest any. En una gravació difosa el maig passat va dir que el coronavirus era «una venjança de Déu contra els infidels». «Els nacionals dels països creuats han omplert el país davant els vostres ulls, així que busqueu l’ajuda de Déu per matar-los, aixafar-los, cremar-los i asfixiar-los», ha declarat després de condemnar els Pactes d’Abraham.

Notícies relacionades

Els acords de normalització mediats pels Estats Units han acostat Israel a aquests dos països del Golf de l’òrbita saudita. Precisament aquest diumenge Bahrain va oficialitzar les seves relacions diplomàtiques amb l’Estat hebreu a Manama amb representants israelians, de Bahrain i nord-americans. Aquesta oficialització, que segons les seves parts garantirà l’estabilitat regional, també permetrà a Washington reforçar el seu front anti-Iran després de la retirada de l’embargament d’armes. Al seu torn, durant la mateixa jornada va tenir lloc el primer vol comercial entre Israel i EAU.

Després de l’assassinat d’Abu Bakr al-Baghdadilíder de l’EI, el passat 27 d’octubre a Idlib (Síria), el portaveu Al-Qurayshi va nomenar Abu Ibrahim al-Qurayshi com el seu successor. El nou capitost del grup terrorista no ha aparegut mai en una gravació de veu o de vídeo difosa a través de les plataformes de propaganda de l’EI, com sí que solia fer Al-Bagdadi. El grup va exercir el comandament sobre un protoestat en zones de l’Iraq i Síria abans de la seva derrota durant diverses ofensives el 2018 i el 2019.