ALLIBERAMENTS AL SAHEL

Macron rep l'ostatge francesa de 75 anys alliberada a Mali

Sophie Pétronin ha passat quatre anys detinguda en mans de gihadistes afins a Al-Qaida

zentauroepp55331913 bamako  mali   08 10 2020   french aid worker sophie petroni201009114421

zentauroepp55331913 bamako mali 08 10 2020 french aid worker sophie petroni201009114421 / STR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern de Mali va anunciar aquest dijous l’alliberament de quatre ostatges, la francesa Sophie Pétronin, dos ciutadans italians i el dirigent polític malià Soumaïla Cissé. Els tres europeus ja estan de camí als seus respectius països i el president francès, Emmanuel Macron, tenia previst rebre aquest divendres Pétronin.

Aquests ostatges estaven en mans del Front de Recolzament Al-Islam i els Musulmans (GSIM), una aliança de grups gihadistes afins a Al-Qaida. Tots van ser segrestats en els últims quatre anys, tot i que en circumstàncies diferents.

Final a anys de detenció

La francesa Sophie Pétronin,  de 75 anys, va ser capturada el 24 de desembre del 2016 a Gao (nord de Mali), on vivia i dirigia des de feia anys una organització d’ajuda a la infància.  Macron va parlar per telèfon amb ella dijous i va anunciar a Twiter: «Acabo d’intercanviar unes paraules per telèfon amb Sophie Pétronin. ¡Quina alegria haver escoltat la seva veu i saber que ara està fora de perill! La rebré demà (divendres) a la seva tornada a França».

L’exostatge  va arribar a Bamako, primera parada de la seva tornada, aquest dijous, on la va rebre el seu fill, Sebastien Chadaud-Pétronin. L’home lluitava des d’anys perquè no s’oblidés la seva mare.

El capellà italià Pier Luigi Macalli va ser segrestat el 17 de setembre del 2018 per homes armats al seu domicili, a prop de la frontera amb Burkina Faso. L’altre italià, Nicola Chiacchi, va desaparèixer al nord de Mali el febrer del 2019.

Soumaïla Cissé, per la seva banda, que va quedar segon en tres ocasions a les eleccions presidencials, va ser segrestat el 25 de març del 2020 quan feia campanya per als comicis legislatius a la regió de Tombuctú (nord-oest).

Alliberament de presoners

L’alliberament dels ostatges ha coincidit amb la posada en llibertat entre diumenge i dimarts d’uns 200 presoners, segons les autoritats de Mali. El Govern de transició de Mali, instal·lat des de fa uns dies per les noves autoritats militars de Bamako, es penja aquesta medalla tot i que no queda clar el paper que ha jugat el canvi polític per desbloquejar una situació després d’anys d’esforços.

Notícies relacionades

Els detalls de l’operació, la identitat de les desenes de presoners i les repercussions en les relacions entre el poder i el GSIM són desconegudes.

El conflicte a Mali dura des del 2012 i ha derivat en una espiral de violència. Juntament amb les tensions intercomunitàries, ha causat milers de morts civils i militars i s’ha propagat als veïns Burkina Faso i el Níger. Les forces franceses i internacionals combaten a la regió des del 2013.