ELECCIONS EUA 2020

L'hora dels 'vices'

El contagi de Trump i l'avançada edat del president i de Biden donen rellevància al debat entre Mike Pence i Kamala Harris

zentauroepp55305954 harris pence201007203434

zentauroepp55305954 harris pence201007203434

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Els debats entre els candidats a vicepresident dels Estats Units acostumen a ser un assumpte marginal, políticament irrellevant i que genera escàs interès, amb menys de la meitat d’audiència que els presidencials. No en aquest turbulent i pandèmic 2020.

Amb el país sacsejat per un coronavirus que ha deixat ja més de 210.000 morts i gairebé 7,5 milions de contagiats, incloent el president Donald Trump, el cara a cara entre el republicà Mike Pence i la demòcrata Kamala Harris aquest dimecres a la nit a Salt Lake City està injectat de rellevància. I amb un president infectat de 74 anys i un aspirant demòcrata, Joe Biden, que si guanya arribaria a la Casa Blanca amb un rècord de 78 anys, potser mai abans s’havia mirat als números dos amb tantes probabilitats d’ocupar el Despatx Oval.

La pandèmia, en el fons i en la forma

El debat està totalment marcat per la pandèmia en qüestions de fons polític com l’economial’atenció sanitària i la desigualtat racial però també, i no és només anecdòtic, en la forma. La separació entre els candidats s’ha incrementat fins als 3,6 metres. I pot ser que Kamala Harris aparegui separada de Pence per una pantalla de metacrilat. En principi una altra pantalla s’havia de col·locar al voltant de Pence però el seu equip va posar objeccions a última hora, utilitzant a més comentaris de deix despectiu cap a Harris («que l’utilitzi si la fa sentir més còmoda»). Pence és al capdavant del grup de treball sobre coronavirus de la Casa Blanca.

Aquest paper de Pence, i per tant la fallida i qüestionada resposta federal de l’Administració Trump a la pandèmia, es pot anticipar com un dels nuclis centrals del debat, tot i que els temes que s’abordaran en nou segments de deu minuts no s’han avançat. I tot i que sobre el paper obre una línia d’atac clara per a Harris, que s’ha preparat setmanes per vincular Pence amb Trump i atacar l’historial polític del seu mandat, el contagi del president l’ha forçat a canviar els plans.

Fins i tot quan Trump ha emmalaltit per la seva pròpia irresponsabilitat i ha utilitzat la seva infecció i el seu tractament privilegiat per tornar a minimitzar la gravetat de la pandèmia, Harris arriba al debat ara amb l’objectiu de no centrar-se en la crítica personal al president i a Pence sinó de llançar un missatge als nord-americans sobre com respondrà una potencial Administració de Biden a la crisi. De Pence es pot esperar una encesa defensa de les accions del govern republicà, encara que els sondejos demostrin la majoritària desaprovació de la gestió.

Dos fenomenals contendents

Sobre Pence i Harris recau també el pes de dotar de substància la discussió política, una cosa que Trump va impossibilitar en el primer debat amb Biden. I cara a cara hi haurà dos polítics fenomenals a l’hora de debatre, tot i que sigui de maneres molt diferents, que representen els dos pols de l’espectre ideològic.

Pence, que va passar 12 anys al Congrés i va ser governador d’Indiana, cristià evangèlic ultraconservador de l’Oest Mitjà, no ha perdut als seus 61 anys ni una mica de l’ambició que des de molt jove ha marcat la seva trajectòria política. I era als antípodes formals de Trump, però ha acceptat gairebé com a missió divina ser al costat del president. En qüestió d’estil és radicalment diferent a Trump, amb el seu to mesurat, considerat i suau, però, com ha recordat l’advocat demòcrata Bob Barnett, que el va encarnar quan Tim Kaine es preparava per debatre’l al 2016, «de la seva boca sortiran trumpismes salvatges». És un puny de ferro en guant de seda.

També ho és Harris, una dona de 55 anys tampoc mancada d’ambició que està acostumada ja a trencar sostres de vidre. Aquesta filla d’acadèmics immigrants de l’Índia i Jamaica va ser diverses vegades «primera» dona negra: a la fiscalia de districte de San Francisco i com a fiscal general de Califòrnia abans d’arribar al Senat el 2017. I a la Cambra alta, on se la tornarà a veure en les sessions de confirmació de la jutge conservadora nominada per Trump per al Suprem, Amy Coney Barrett, va aconseguir capturar l’atenció amb els seus incisius interrogatoris a homes com els fiscals generals William Barr i Jeff Sessions i el jutge Brett Kavanaugh.

Notícies relacionades

Ningú dubta que l’estratègia de Pence serà retratar-la com a representant de l’«esquerra radical», cosa que ja va fer quan Biden la va escollir a l’agost. Tornaran contra ella el personal assalt que va fer a Biden en un debat de primàries per haver-se oposat a una mesura favorable a la integració escolar de negres.  Però Harris, acostumada als equilibris, té els seus arguments per defensar-se dels dos atacs, tot i que normalment en els debats se la considera millor a l’atac que quan respon als cops.

Pence ha d’anar amb peus de plom. Amb el vot de dones allunyant-se cada vegada més de Trump, que ha dit de Harris ser «desagradable» i «enfadada», el republicà ha de mostrar que debat sobre filosofia política, no sobre raça o gènere, però el mateix aplica a Harris. L’hi recordava recentment Hillary Clinton en una entrevista en el seu : Harris, va dir, haurà de ser subtil i «modular les seves respostes perquè sabem que encara hi ha un doble arrasador fresc com una rosa referent a dones en política».