carrera a la casa blanca

Biden àmplia el seu avantatge a les enquestes després de la setmana horrible de Trump

Els metges del president afirmen que continua millorant i no descarten donar-li l'alta aquest mateix dilluns

El coronavirus torna a ser la conversa central de la campanya per a desesperació dels republicans

zentauroepp55257771 topshot   this white house handout photo released october 4 201004204022

zentauroepp55257771 topshot this white house handout photo released october 4 201004204022 / JOYCE N BOGHOSIAN

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump va passar el diumenge ingressat a l’hospital Walter Reed de Bethesda, la tercera jornada des que va donar positiu per coronavirus, però la vida política dels Estats Units no s’ha aturat. A menys d’un mes per a les eleccions presidencials, Joe Biden ha ampliat el seu avantatge en els sondejos arran del rebuig que va generar l’actuació del president en el caòtic debat de dimarts i el seu posterior contagi per Covid-19, que ha tornat a posar en evidència l’extrema temeritat amb què ha afrontat una pandèmia que ha matat més de 200.000 nord-americans. Les dues enquestes realitzades durant la setmana donen al demòcrata un avantatge de dos dígits, sense que s’entrevegi de moment una onada de simpatia cap al president per les tribulacions que està patint. 

Totes les crisis presenten una oportunitat, però res indica que la Casa Blanca estigui sabent conjugar la desgràcia de Trump per revertir les seves minvants opcions de reelecció. D’una banda, el seu positiu ha tornat a situar el centre de gravetat de la campanya en la conversa sobre el coronavirus, després de mesos d’esforços republicans per desviar l’atenció sobre els seus estralls. «Ja hi havia pànic abans que això comencés, però ara ens hem convertit en alguna cosa així com el partit estúpid», ha dit a ‘The Washington Post’ Edward Rollins, copresident de Great America, un dels grups que treballen per reelegir Trump. «Els nostres candidats ara han de defensar-se cada dia del que va fer el president respecte al virus». 

Fora del llit

A això caldria afegir la renovada crisi de credibilitat que s’ha instal·lat sobre la Casa Blanca davant els missatges contradictoris que ha enviat sobre l’estat de salut de Trump. Aquest diumenge els seus metges van afirmar que «continua millorant» i no descarten donar-li l’alta en 24 hores. «Avui es troba bé, ha estat actiu. El nostre pla és que mengi i begui, estigui fora del llit tant com sigui possible i es mogui. Si continua sentint-se tan bé com avui, el pla és donar-li l’alta a partir de demà», va dir un dels metges que l’atenen. 

Però aquests mateixos metges també van confirmar que Trump va tenir febre alta divendres al matí i la seva saturació d’oxigen a la sang va caure a nivells preocupants tant divendres com dissabte. Un quadre bastant allunyat dels «símptomes lleus» que el doctor Sean Conley va descriure la vigília. De fet, li han administrat dexametasona, un corticoesteroide fet servir per reduir els processos inflamatoris. L’Organització Mundial de la Salut només ho recomana en pacients de Covid-19 en «estat greu o crític» perquè, en altres casos, pot reduir la resposta immunitària davant el virus. 

Els metges no van voler respondre a la pregunta de si el patogen hauria fet malbé els seus pulmons i van acabar admetent que l’informe ensucrat de dissabte buscava reflectir «l’actitud optimista» projectada pel president. En el seu cercle més pròxim s’ha instal·lat el pànic davant el degoteig de contagis que afecta ja una desena dels seus aliats polítics. «La gent està perdent el cap», li va dir a ‘Politico’ una font de la Casa Blanca. Tot i que no està clar on i quan va començar el brot, alguns dels contagiats van ajudar el president a preparar el debat amb Biden; d’altres el van acompanyar en els seus actes de campanya de la setmana; i la majoria van assistir a la cerimònia de nominació de la jutge Amy Coney Barrett per al Tribunal Suprem, celebrada fa vuit dies a la Casa Blanca. 

Test ràpid

Vist des de la perspectiva de la pandèmia, aquesta festa va ser el més semblant a un aquelarre, una bacanal d’irresponsabilitat. 150 convidats, gairebé tots sense mascareta, asseguts colze amb colze  al Jardí de Roses. Petons, abraçades i encaixades, a més de la recepció que es va oferir abans i després dins de la Casa Blanca. Segons han explicat els convidats, a l’entrada se’ls va fer un test ràpid, els van dir que tots havien donat negatiu i se’ls va demanar que es traguessin les mascaretes. Per a Trump eren un signe de debilitat, tant que en els últims mesos ha renyat públicament aquells que han mirat d’utilitzar-la en la seva presència. 

Notícies relacionades

Però aquesta aura d’invencibilitat ha volat ara pels aires. D’acord amb una enquesta de Reuters/Ipsos, realitzada després que el president donés positiu, el 65% dels nord-americans, inclòs un de cada dos votants republicans, «creu que, si Trump s’hagués pres el coronavirus amb més serietat, probablement no s’hagués contagiat». Aquest mateix sondeig dona a Biden 10 punts d’avantatge en intenció de vot sobre el seu rival. 

Encara més gran és la seva diferència a l’enquesta de NBC/The Wall Street Journal, completada després del debat de dimarts. Ni més ni menys que 14 punts. Per als enquestats, el demòcrata va guanyar de forma aclaparadora el cara a cara. I no és l’únic senyal preocupant que dona per a Trump. Biden li treu 27 punts d’avantatge entre els pensionistes, els més colpejats per la pandèmia, un grup que el republicà va guanyar per set punts el 2016.