Medi ambient

Avistats almenys 15 óssos aquesta primavera al Pirineu català: "Les dades demostren que la convivència és possible"

S'estima que a la serralada viuen 96 plantígrads, 47 d'ells a Catalunya

Depana

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Periodista

Especialista en medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L'ós bru segueix guanyant terreny als Pirineus. Aquesta primavera, naturalistes de DEPANA i la Fundació Oso Pardo (FOP) han identificat almenys 15 exemplars diferents a la Vall d'Aran, fruit d'un seguiment coordinat per Marc Alonso. "Es demostra un cop més que l'ós pot ser compatible amb activitats humanes si es treballa per a això", defensa l'expert.

Durant el treball de camp, s'han pogut gravar animals a llarga distància, sense interferir en el seu comportament natural. El fet d'haver avistat mascles, femelles, cadells i óssos joves en dispersió evidencia com s'ha assentat aquest plantígrad a la zona, sobretot a l'Aran i el Pallars Sobirà. En aquests moments, l'espècie està ja en fase de dispersió.

La població total d'óssos a tot el Pirineu s'estima ja en 96 individus, 47 d'ells a Catalunya. Només durant l'any passat es van comptabilitzar 10 naixements en territori català. L'espècie, catalogada com "en perill d'extinció", gaudeix de protecció prioritària a la normativa europea. Per a les entitats conservacionistes, la seva presència és una oportunitat per reforçar la biodiversitat i fomentar un model d'ecoturisme responsable, com ja passa a altres zones muntanyoses d'Europa, com la serralada Cantàbrica.

Més mesures

Però l'expansió de l'espècie exigeix també major coordinació i sensibilitat, consideren DEPANA i la FOP. Totes dues plataformes impulsen accions de convivència dirigides a sectors com la ramaderia, la caça, el turisme o la fotografia de fauna. La primavera, en concret, és una època delicada, ja que coincideix el zel amb la presència de femelles acompanyades de cries.

"Aquest any, en determinats punts de la Vall d'Aran hem vist 50 persones concentrades observant els óssos", explica Alonso. "Això ens obliga a extremar la precaució i a regular l'activitat, ja que cada vegada més gent ve als Pirineus per veure óssos", afegeix. L'especialista també opina que és necessari regular l'accés en zones d'ós, especialment al maig i juny, perquè no s'hi pugui accedir. Un altre problema són els aficionats que instal·len càmeres de fototrampeig de manera il·legal.

Atacs

"La presència d'aquest gran mamífer, tan simbòlic com vulnerable, és una oportunitat única per recuperar l'equilibri entre naturalesa i activitat humana al Pirineu", destaquen les entitats. Per a això, subratllen, és imprescindible reforçar la col·laboració entre les administracions.

Notícies relacionades

És cert que hi ha hagut tres atacs puntuals a la ramaderia. "En un dels casos, no s'aplicaven mesures de protecció; en l'altre, el pastor no es trobava a la zona", puntualitza Alonso. Actualment, la Generalitat de Catalunya aplica mesures per prevenir danys a la ramaderia extensiva, com l'agrupació de ramats, l'ús de tancats electrificats i gossos de guarda, a més de compensacions econòmiques.

DEPANA i la FOP mantenen contacte estret amb el Conselh Generau d'Aran, però demanen que la seva feina vagi de la mà de tots els organismes responsables. "L'ós pard no només és un símbol natural del Pirineu: és un indicador de salut ecològica i una oportunitat per avançar cap a un desenvolupament rural més sostenible", recorda DEPANA.