FOCS A CALIFÒRNIA

Evacuades milers de persones a les valls de Napa i Somona pels incendis

Almenys tres persones han mort en aquesta zona mundialment coneguda per les seves vinyes

fuego-california / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Desenes de milers de persones van haver de deixar casa seva  a les valls de Napa i SonomCalifòrnia, a causa dels voraços incendis que han deixat tres morts en aquesta zona de l’oest dels Estats Units mundialment famosa per les seves vinyes.

Uns 320 quilòmetres al nord, en una zona boscosa i aixecada del comtat de Shasta, un incendi, el Zogg Fire, declarat diumenge, va deixar tres morts i continuava escampant-se sense control. Sota un opac cel ataronjat i una nova onada de calor sufocant, el Glass Fire pel seu costat va arrasar, a un «ritme perillós de propagació», unes 4.500 hectàrees al comtat de Napa i va sortir totalment de control, va informar el Departament de Bosques i Protecció contra Incendis de Califòrnia (Cal Fire).

Entre les vinyes afectades es compten els de Chateau Boswell Winery, a Santa Helena, i part dels de Castello di Amorosa, d’arquitectura medieval. Es van registrar «pèrdues significatives» d’edificis en els límits de Santa Rosa, el poblat més gran del comtat de Sonoma, va dir el cap de bombers Tony Gossner.

Els focs es propaguen als voltants de Calistoga (Califòrnia). / efe

«Creixement explosiu del foc»

Més de 35.000 residents van ser ordenats a evacuar i milers més es preparen per sortir immediatament davant el «creixement explosiu del foc», que cremava a través de la vegetació seca d’un escarpat terreny muntanyós, van dir autoritats, que encara investiguen les causes dels incendis.

Calistoga, una pintoresca comunitat al cim de la vall de Napa coneguda per les seves aigües termals i per ser una plataforma per al turisme del vi, ha sigut en gran part evacuada.

Notícies relacionades

CeeBee Thompson va pernoctar mirant les flames a la llunyania mentre posava les seves coses al cotxe, ja que les sirenes d’advertència recentment instal·lades al poble van sonar dues vegades durant la nit. «Podíem veure les flames esclatant tota la nit», va dir Thompson a l’AFP. «L’únic que ens quedava per fer era posar els gats al cotxe».

Cases destruïdes pel foc a Deer Park (Califòrnia). / ADRESS LATIF (REUTERS)

El foc atrapa les comunitats de Napa i la veïna Sonoma, que encara no es recuperen dels devastadors incendis forestals del 2017, en els quals 44 persones van morir i milers d’edificis van ser reduïts a cendres. «És com un doble cop», va resumir Thompson.