la situació al país sud-americà

Bachelet denuncia 2.000 morts de joves pobres per les forces de seguretat veneçolanes

L'Alta Comissionada de Drets Humans de l'ONU afirma que aquestes morts es fan passar com enfrontaments

L'expresidenta xilena va demanar que s'aixequin les sancions econòmiques contra Caracas i va exigir al Govern garanties de cara als comicis parlamentaris

afp 1ic4c4

afp 1ic4c4 / CRISTIAN HERNANDEZ (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Em preocupen les altes xifres de morts de joves en barris marginats com a resultat d’operatius de seguretat. La meva oficina en va registrar 711, de juny a agost, arribant a més de 2.000 morts des de gener del 2020». L’Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, va actualitzar amb aquesta contundència el seu informe sobre la situació veneçolana. «Després d’executar les víctimes ja neutralitzades, els cossos de seguretat les roben i manipulen l’evidència per presentar els fets com un enfrontament», va afegir des de Ginebra. Va assenyalar en aquest sentit que 70 funcionaris de la Força d’Acció Especial de la Policia Nacional Bolivariana (FAES) han sigut imputats per aquests delictes. Bachelet va qualificar de «positives» les detencions de cinc funcionaris més involucrats en episodis aberrants.

L’Alta Comissionada va demanar també que s’aixequin les sancions econòmiques contra Veneçuela i va advertir que si segueixen vigents «poden agreujar encara més l’escassetat de gasolina i obstaculitzar la distribució d’ajuda humanitària i béns essencials». També va fer referència a la manera en què el Govern de Nicolás Maduro va enfrontar una pandèmia que ha matat 581 persones i infectat unes 75.000. «Em preocupa el discurs estigmatitzador d’algunes autoritats que responsabilitzen d’introduir la Covid-19 als que retornen per creuaments irregulars». Va remarcar a més que el 33% de les morts pel virus involucren personal de salut «degut sobretot a la manca d’equips de bioseguretat i d’aigua als hospitals».

La resposta del Govern

Notícies relacionades

Bachelet també va parlar de les eleccions parlamentàries del 6 de desembre i va denunciar la decisió del Tribunal Suprem de remoure les autoritats de set partits així com «el nomenament no consensuat dels membres de Consell Nacional Electoral (CNE)». Hores abans, Maduro va presentar un informe propi titulat ‘La Veritat de Veneçuela’ que va apuntar especialment contra la «suposada comissió independent de l’ONU» i que també va presentar conclusions demolidores. Maduro va dir que aquesta comissió és «dependent de Mike Pompeo», el secretari d’Estat nord-americà, i el seu text «és ple de mentides». Amb Bachelet es va mostrar més contemporitzador.

El seu pronunciament es coneix en uns moments en què un sector opositor, liderat per Henrique Capriles, s’inclina a participar de la contesa electoral. En aquest context, la UE ha enviat a Caracas una missió per discutir amb el Palau de Miraflores i l’oposició com garantir una contesa creïble.