23 nov 2020

Anar al contingut

CRISI A L'EXREPÚBLICA SOVIÈTICA

Lukaixenko jura com a president en secret enmig de l'onada de protestes

Ni l'oposició ni Occident reconeixen la seva victòria amb el 80% dels vots

El Periódico / Efe

Lukaixenko jura com a president en secret enmig de l'onada de protestes

KREMLIN HANDOUT

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha sigut investit per al seu sisè mandat al capdavant de l’antiga república soviètica en una cerimònia que no s’ha anunciat amb temps, ha informat l’agència oficial bielorussa BELTA.

La cerimònia ha tingut lloc al Palau de la Independència de Minsk i ha comptat amb l’assistència de parlamentaris i altres autoritats del país.

Segons les dades oficials, Lukaixenko va ser reelegit amb el 80,1% dels vots en les eleccions del 9 d’agost passat, resultat que no és reconegut per l’oposició ni per Occident i que ha desencadenat l’onada de protestes més gran en la història postsoviètica de Bielorússia

Lukaixenko ha pres possessió davant centenars de persones, entre les quals, les principals autoritats del país. El mandatari ha jurat sobre la Constitució, un formalisme que el compromet a «respectar els drets i llibertats» de la ciutadania.

Principal defensor

Lukaixenko ha rebutjat qualsevol mesura de concessió als manifestants, a qui ha acusat de servir interessos externs i de buscar un canvi de règim. Tan sols s’ha obert a una reforma constitucional, amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, com a principal defensor en l’escena internacional.

Altres governs i organitzacions, entre les quals, la Unió Europea, han afirmat que no reconeixen les eleccions del 9 d’agost i han fet passos d’acostament a dirigents opositors com l’excandidata presidencial Svetlana Tikhánovskaia, que aquesta mateixa setmana s’ha reunit amb ministres d’Exteriors europeus.

Temes: Bielorússia