23 nov 2020

Anar al contingut

TROBADA A SOTXI

Putin ofereix suport econòmic, polític i militar a Lukashenko

El president de Bielorússia viatja a Rússia i es desfà en agraïments davant el líder del Kremlin

Marc Marginedas

Putin ofereix suport econòmic, polític i militar a Lukashenko

KREMLIN HANDOUT

Un total de 1.500 milions de dòlars per a les minvades arques públiques de Bielorússia per intentar apaivagar el descontentament popular. Un dia després que una nova manifestació multitudinària als carrers de Minsk demostrés que l’ànim dissident segueix molt viu al país eslau, el president Aleksándr Lukashenko ha viatjat fins a Sotxi, a la vora del mar Negre, per reunir-se amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, on ha rebut renovades promeses del Kremlin de suport polític, econòmic i, fins i tot, militar.

Tradicionalment, el Govern de Minsk ha apaivagat les protestes posteriors a les convocatòries electorals recorrent als subsidis, tot i que en aquesta ocasió, després dels estralls causats per l’epidèmia de coronavirus, el marge de maniobra era inexistent. A més de recolzament financer, Putin ha assenyalat que la cooperació en matèria de defensa continuaria, tot i que no ha ofert detalls. Hores abans de la visita, la premsa russa havia informat que paracaigudistes russos viatjarien al país veí per fer exercicis militars conjunts

En l’àmbit polític, el president rus ha recolzat la proposta de Lukashenko d’iniciar una reforma constitucional, un procés similar al viscut per Rússia durant la primavera i que permetrà a Putin continuar al capdavant de l’estat fins al 2036 si aquest és el seu desig. L’oposició rebutja de ple el plantejament i exigeix la convocatòria de noves eleccions presidencials. Tot això, com li han vingut reiterant tots els interlocutors russos amb qui s’entrevista el líder bielorús, té un preu: «Volem que els bielorussos, sense pressions des de l’exterior, resolguin la situació», ha remarcat Putin.

Cascada d’elogis

Per la seva part, Lukashenko ha repetit l’escena viscuda fa dues setmanes a Minsk quan es va entrevistar amb el primer ministre rus Mijaíl Mishustin, i no ha escatimat en elogis al país veí, el Govern del qual, fa tan sols unes setmanes, acusava de voler enderrocar-lo. «Primer de tot, vull agrair-li personalment a vostè i a tots els russos que hihan participat per donar-nos suport en aquest període postelectoral, i no els enumeraré», ha lloat.