ESTAT DE LA UNIÓ

Von der Leyen reclama una «Unió de la salut més forta» en plena pandèmia

La presidenta de la Comissió Europea defensa el paper de Brussel·les en la gestió del coronavirus

zentauroepp54951603 von der leyen200916101726

zentauroepp54951603 von der leyen200916101726 / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha reivindicat aquest dimecres davant el Parlament Europeu el paper exercit per Brussel·les durant la crisi del coronavirus per mitigar l’impacte de la pandèmia, davant la falta de coordinació entre Estats membres, per la qual cosa ha reclamat una «Unió de la salut més forta», que passi per cedir competències a la UE i per assignar més fons a aquesta àrea.

«Crec que està clar que necessitem construir una Unió Europea de la salut més forta i, perquè això sigui una realitat, hem d’aprendre les lliçons d’aquesta crisi», ha demanat en la seva intervenció inicial en el Debat sobre l’Estat de la Unió Europea en el ple de l’Eurocambra.

I per a això, ha recalcat, «hem de començar a debatre la qüestió de les competències» en el marc de la reflexió que el bloc portarà a terme durant la Conferència sobre el futur de la UE, perquè l’àrea de la salut és de moment una competència exclusiva dels Estats membres.

Augmentar el finançament

Von der Leyen ha defensat que una estratègia europea forta en matèria sanitària requereix «augmentar el finançament» europeu davant les retallades negociades pels Vint-i-set, i també veu necessari reforçar el pes del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties.

Altres reptes que, segons el seu parer, els Vint-i-set hauran de reforçar la capacitat comuna per reaccionar davant futures emergències transfrontereres de manera coordinada, i comptar amb reserves estratègiques per reduir la dependència exterior, per exemple, en béns farmacèutics.

La cap de l’Executiu comunitari ha evocat en el seu discurs algunes de les iniciatives que vol impulsar durant els pròxims dotze mesos, entre les quals la idea de crear una agència europea per a la investigació clínica, a imatge de la nord-americana BARDA (Autoritat per al Desenvolupament i Investigació Biomèdica Avançada).

Notícies relacionades

A més, la política alemanya ha revelat que coincidint amb la presidència Itàlia del G-20, i en coordinació amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, l’Executiu comunitari organitzarà l’any vinent una «cimera global per a la salut».

Von der Leyen també ha volgut aprofitar el discurs sobre l’Estat de la Unió per retre homenatge al personal sanitari i altres sectors estratègics que han continuat treballant durant la pandèmia: «El seu coratge i sentit del deure ens inspira», ha assegurat.