Alerta climàtica

El «perillós» huracà 'Sally' s'aproxima a la costa sud dels EUA

Es preveu que toqui terra aquest dimecres i que causi inundacions «històriques»

4accac30-ed68-43d7-9d58-81e27dd32b85-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
AFP

L’huracà ‘Sally’ s’aproxima a la costa nord-americana del golf de Mèxic, on s’espera que toqui terra dimecres a primera hora amb pluges intenses que podrien provocar inundacions «històriques» i potencialment mortals, segons els meteoròlegs.

El Centre Nacional d’Huracans (CNH) va dir que àrees costaneres d’Alabama, Mississipí i Florida estan amenaçats pel cicló que es va convertir en un huracà de categoria 2 –en una escala de 5– dimecres a la matinada i registra vents de fins a 160 quilòmetres per hora.

El CNH va dir que «és possible» que ‘Sally’ provoqui inundacions «històriques» que es poden tornar molt perilloses. I en algunes àrees podria descarregar fins a 50 centímetres de pluges, va afegir.

«S’espera que ‘Sally’ sigui un huracà perillós quan toqui a terra», van advertir els meteoròlegs.

Unes 75.000 vivendes a Alabama i Florida ja es trobaven sense servei elèctric dimarts a la nit, segons el Weather Channel, i vídeos publicats en xarxes socials semblaven mostrar que algunes zones ja van començar a patir inundacions.

Segosn l’últim butlletí, ‘Sally’ estava a uns 80 quilòmetres al sud de Mobile, Alabama, i es dirigia pel golf de Mèxic cap al nord a 3,2 quilòs per hora metre, tot i que s’espera que guanyi velocitat durant dimecres.

‘Sally’, que es va formar al sud de Florida, on van produir pluges intenses durant el cap de setmana, és un dels cinc ciclons actualment actius a l’Atlàntic, un fenomen que només es va registrar una vegada abans, el setembre de 1971, segons els meteoròlegs. 

La governadora d’Alabama, Kay Ivey, va dir als residents que tot i que s’hagi debilitat, «l’huracà ‘Sally’ té molta importància».

«Veurem inundacions rècord que pot ser que superin nivells històrics. I amb aquesta quantitat d’aigua vindran més riscos de pèrdues de vides i propietats», va dir a la premsa. Ivey va declarar l’estat d’emergència dilluns a l’espera de l’arribada de ‘Sally’.

A la cadena Fox, el president Donald Trump va comparar ‘Sally’ amb l’huracà ‘Laura’, que va fuetejar Texas, Louisiana i el Carib fa unes setmanes. «Aquest és més petit però una mica més directe, tot i que el tenim tot sota control», va assenyalar.  «Estem en contacte amb els líders estatals i locals per assistir als grans pobles d’Alabama, Louisiana i Mississipí», va dir Trump a Twitter. «Mantinguin-se sans i estalvis» 

Mississipí també va declarar l’estat d’emergència

Tate Reeves, governador de Mississipí, va dir que «les projeccions de marors ciclòniques continuen sent preocupants, amb marors costaneres d’entre cinc i vuit peus (1,5 a 2,4 metres)». «Seguim molt preocupats per la quantitat de pluja», va afegir.

Mentrestant, el governador de Louisiana, John Bel Edwards, l’estat que encara no s’ha recuperat de ‘Laura’, que va impactar com a huracà categoria 4, va demanar als residents que estiguessin preparats. «Sigueu intel·ligents i mantingueu-vos a cobert», va tuitejar.

 Sense noms 

Hi ha hagut tantes tempestes tropicals a l’Atlàntic aquest any que l’Organització Meteorològica Mundial de l’ONU, que les designa, està a punt de quedar-se sense noms per segona vegada en la història.

Notícies relacionades

L’última vegada va ser el 2005, l’any en què l’huracà ‘Katrina’ va devastar Nova Orleans. A més de ‘Sally’, estan en activitat l’huracà ‘Paulette’, les tempestes tropicals ‘Teddy’ i ‘Vicky’ i la depressió tropical ‘René’. ‘Paulette’ va fuetejar l’illa de les Bermudes dilluns amb vents de categoria 2 i pluges fortes, segons el NHC.

El centre espera que la tempesta tropical ‘Teddy’, que actualment es troba al mig de l’Atlàntic, es converteixi en huracà.