SEGONA VEGADA EN LA HISTÒRIA

L'ONU aviat es quedarà sense noms per als huracans, massa nombrosos

Si un cicló és particularment mortal o devastador, el seu nom s'elimina de la llista i se substitueix per un altre

sally

sally / HANDOUT (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Aquest any hi va haver tantes tempestes tropicals a l’Atlàntic  que les Nacions Unides, que les bateja, s’està quedant sense noms per segona vegada en la història.

Des de 1953, les tempestes tropicals a l’Atlàntic reben un nom a partir de llistes elaborades pel Centre d’Huracans dels Estats Units i després per un comitè internacional de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM).

Inicialment, les llistes incloïen només noms de pila de les dones. El 1979, s’hi van introduir els noms masculins i ara s’alternen amb noms femenins. S’utilitzen sis llistes de 21 noms, una darrere d’una altra. «Seria confús tenir més d’un cicló tropical el mateix any amb la lletra T», va dir una portaveu de l’OMM a l’AFP.

Temporada de tempestes tropicals

La temporada de tempestes tropicals a l’Atlàntic d’aquest any, que acaba el 30 de novembre, va ser tan activa que l’ONU aviat es quedarà sense noms i haurà de recórrer a les lletres de l’alfabet grec: Alfa, Beta, Gamma, Delta, i així successivament.

Com explica l’OMM, el Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units va advertir dilluns d’almenys cinc huracans més previstos a l’Atlàntic, un rècord des de 1971, anomenats Paulette, René, Sally, Teddy i Vicky, l’últim de la llista.

Segons l’OMM, s’ha format una zona de baixa pressió a prop de Cabo Verde i hi ha un 50% de possibilitats que es formi un cicló en les pròximes 48 hores. Els ciclons van començar a ser anomenats fa anys per facilitar que s’identifiquessin en els missatges d’alerta.

Noms fàcils

Els experts van pensar que els noms eren molt més fàcils de recordar que els antics i complicats mètodes d’identificació de latituds i longituds.

Al principi, les tempestes eren anomenades arbitràriament. Els seus noms obeeixen ara a tota una sèrie de regles: han de ser fàcilment reconeixibles i reflectir un equilibri entre els noms francesos, espanyols, holandesos i anglesos a causa de la cobertura geogràfica de les tempestes a tot l’Atlàntic i el Carib.

Notícies relacionades

Si un cicló és particularment mortal o devastador, el seu nom s’elimina de la llista i se substitueix per un altre.

Va ser el cas de tempestes infames com Mangkhut (Filipines, 2018), Irma i María (Carib, 2017), Katrina (Estats Units, 2005) i Mitch (Hondures, 1998).