COMICIS REGIONALS EN EL GEGANT EUROASIÀTIC

Els candidats avalats per Navalni aconsegueixen per primera vegada representació municipal a Sibèria

La majoria de les eleccions locals celebrades a 40 regions de Rússia acaben amb l'esperada victòria de Rússia Unida

zentauroepp54905352 a woman casts her ballot at a polling station in novosibirsk200913155041

zentauroepp54905352 a woman casts her ballot at a polling station in novosibirsk200913155041 / ALEXANDER NEMENOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El sistema polític i electoral imperant a Rússia, una democràcia en la forma però, a la realitat, una autocràcia que recorre a potents traves administratives i legals per silenciar qualsevol forma d’oposició, continua mantenint la capacitat de generar majories  per a les forces polítiques i candidats oficialistes. Però per primera vegada en molt temps, comencen a sorgir esquerdes al vast entramat burocràtic construït des de l’arribada del president Vladímir Putin al poder per apaivagar la dissidència. Malgrat que les eleccions regionals d’aquest diumenge van culminar amb una esperada victòria dels candidats de Rússia Unida, el partit progovernamental, a les ciutats siberianes de Novosibirsk Tomsk, les candidatures avalades pel bloguer opositor Aleksei Navalni van obtenir representació en les assemblees municipals.

Serguei Boiko, al capdavant de la Coalició 2020 avalada pel bloguer anticorrupció, convalescent en un hospital de Berlín després d’haver sigut enverinat, ha obtingut la seva acta de regidor a l’ajuntament de la tercera ciutat del país. La mateixa sort han tingut els seus companys i companyes Svetlana KavrzinaAnton Kartavin Helga Pirogova. Depenent de com es resolguin en els pròxims dies els recursos interposats, podrien estar acompanyats de Viatxeslav Iakimenko, que ha perdut per unes quantes desenes de vots davant el regidor sortint oficialista del seu districte. L’oposició addueix que en alguns col·legis electorals de la zona hi va haver manipulacions que van alterar el resultat final.

Cinquè regidor

Un cinquè regidor concediria a la Coalició 2020 la possibilitat de formar grup en l’Assemblea Municipal de Novosibirsk i qüestionar moltes de les polítiques dels últims anys. A més, segons assegura Lena Noskoviets, de la direcció de Coalició 2020, la recomanació emesa per Navalni de votar el candidat millor posicionat per derrotar l’aspirant oficialista, fins i tot si pertany a formacions de la denominada oposició sistèmica, (batejat com a ‘vot intel·ligent’) ha aconseguit imposar-se en «13 de les 50 circumscripcions». Això sí, Aleksei Djulai, l’empresari de la construcció i candidat de Rússia Unida –Navalni va denunciar les seves pràctiques empresarials–, ha vist renovat el seu controvertit mandat.

Notícies relacionades

A la ciutat de Tomsk, a uns 200 quilòmetres al nord de Novosibirsk, dos candidats avalats per l’opositor hospitalitzat a Berlín han aconseguit acta de regidor, i és possible fins i tot que Rússia Unida perdi la majoria que des de fa dècades ostentava a l’alcaldia gràcies al ‘vot intel·ligent’ impulsat pel bloguer. «La gent està cansada de les autoritats; no pots seure al tron durant 20 anys, robar sense parar i continuar sense patir cap càstig», ha declarat a Reuters Ksenia Fadeev, màxima representant del moviment opositor en aquesta localitat siberiana.       

En la resta de les batalles electorals i regions on els ciutadans havien sigut convocats a les urnes, les candidatures del partit governamental Rússia Unida han obtingut una tradicional i aclaparadora victòria.  La República de Komi, la República del Tatarstan o el Territori de Kamtxatka tindran governadors oficialistes.