CORRUPCIÓ A RÚSSIA

Un barri fantasma a la taigà siberiana

Abans de ser enverinat, Navalni va revelar a Novosibirsk l'estafa de Serguei Dzulai, un oligarca i regidor local que va vendre centenars de pisos a mig construir, sense acabats ni infraestructures

«No hi ha carretera, ni parcs, ni hospital al districte; a l'hivern es cola el gel i ens sentim estafats», es queixen els veïns, que van pagar els seus apartaments per endavant

zentauroepp54905866 int200913120048

zentauroepp54905866 int200913120048

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tatiana Guseieva arrossega com pot, per un camí semiasfaltat ple de sots, la cadireta amb què treu a passejar diàriament el seu fill més petit. Tampoc és que hi hagi gaire diversió per als menors en aquest barri perifèric de Novosibirsk on viu des de fa més d’un any. Envoltada de clots gegants, una herba que literalment arriba als portals, sorolloses excavadores fent forats sense parar, tuberies de la calefacció pendents de ser soterrades i edificis d’envans barats ajuntats sense miraments per un ciment que fins i tot sobresurt de les escletxes, tot al voltant deixa entreveure provisionalitat, fins al punt que es fa difícil acceptar que centenars de ciutadans ja estiguin vivint en aquests apartaments pagats per endavant.

«La vida aquí és molt difícil: tinc dos fills i no hi ha parcs ni hospitals, ni tan sols una carretera construïda. Després d’haver insistit molt, ens acaben d’instal·lar l’ascensor, un per a dos portals», protesta.

Això és Pliuxikhinski, un districte fantasma construït molt de pressa a l’extrem oriental de la capital de Sibèria que ni tan sols apareix oficialment al cadastre municipal. L’empresa que l’ha aixecat, anomenada Diskus Plus, pertany a Serguei Dzulai, considerat per molta gent com el regidor més ric de l’ajuntament local i aspirant a la reelecció en els comicis regionals d’aquest diumenge.

Combinant políticanegocis fins a un nivell difícil d’imaginar a qualsevol país europeu, Dzulai ho controla pràcticament tot al barrri: empreses de la seva propietat fabriquen el material prefabricat amb què s’aixequen les vivendes, subministren serveis com l’electricitat, la calefacció i l’aigua calenta, regenten les poques botigues que hi ha i els proveïdors d’internet oberts una mica més al nord... I molt probablement, segons denuncia l’oposició, paguen als fornits homes que patrullen el lloc a bord de vehicles enormes amb tracció a les quatre rodes i que s’aturen de manera intimidatòria quan veuen un periodista d’aspecte estranger fent preguntes als veïns. Un enorme pasquí electoral amb la cara de l’oligarca presideix nombrosos punts del barri, en què es pot llegir el seu eslògan electoral: «La vivenda ha de ser accessible».   

«Ens sentim estafats»

«Quan vam vendre el nostre apartament, Diskus va recomanar a la meva família comprar un pis aquí i ara ens sentim completament estafats», afirma una adolescent que prefereix no dir el seu nom. «Vivim en un desè pis, i a l’hivern, s’hi cola el gel; els pisos superiors s’inunden quan plou i sentim perfectament el que diuen els veïns», continua. Tatiana Vikhitòvitx, una àvia molt gran, es queixa que no es pot empadronar a la seva vivenda, que acaba d’adquirir, un requisit legal que si s’incompleix comporta una sanció administrativa.

«És un esquema piramidal; Dzulai no inverteix els seus propis diners, només construeix a mesura que rep diners dels compradors», explica Iaroslav Vlasov, reporter del portal de notícies Taiga-Info. L’oligarca «necessita l’escó de regidor; sense el seu mandat [polític], l’esquema de negoci deixaria de funcionar; no només faria fallida sinó que probablement acabaria a la presó», va denunciar al seu blog, abans de ser enverinat, l’opositor Aleksei Navalni, convalescent en un hospital alemany.

Notícies relacionades

I amb l’objectiu de garantir a l’empresari de la construcció convertit en polític un nou mandat de cinc anys a l’ajuntament de Novosibirsk, la junta electoral, els jutges i els poders fàctics locals  sembla qua han anat a totes en les últimes setmanes, segons denuncia Daniïl Markilov, candidat del districte per l’opositora Coalició 2020 i apartat a última hora de la lliça electoral per un qüestionat problema de procediment.

 «Alguns esbirros, segurament pagats per ell, m’han atacat mentre feia campanya, m’han intentat desacreditar acusant-me de pedòfil. Al final, algunes de les nostres firmes de recolzament a la candidatura van ser invalidades perquè els seus autors van modificar el padró a última hora; dono per descomptat que els van subornar», diu Markilov.