COMICIS LOCALS AL GEGANT EUROASIÀTIC

L'oposició manté el pols amb les forces governamentals en les eleccions regionals de Rússia

El líder opositor, el bloguer Aleksei Navalni, convalescent en un hospital de Berlín, assegura que la consigna del 'vot intel·ligent' estava funcionant després de difondre's els primers resultats a les zones més orientals del país

zentauroepp54905341 sergei boiko  the head of alexei navalny s novosibirsk headq200913155032

zentauroepp54905341 sergei boiko the head of alexei navalny s novosibirsk headq200913155032 / ALEXANDER NEMENOV

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Són aquestes unes eleccions dispars, en què s’elegeixen diputats de parlaments regionals, regidors d’ajuntaments o governadors, de prop de la meitat dels 85 subjectes de què es compon la Federació Russa. Però una conclusió sembla sorgir a mesura que avança el recompte dels vots a les zones més orientals: malgrat les pressions i traves administratives, en les eleccions i circumscripcions on aspirants avalats pel bloguer Aleksei Navalni havien aconseguit presentar candidatures, aconseguien mantenir el pols a les forces i candidats progovernamentals.

A Novosibirsk, quan s’havia escrutat el 24% dels vots, cinc dels 30 candidats a regidor s’havien posicionat en primer lloc davant els seus rivals de partits sistèmics, Rússia Unida i en menor mesura el Partit Comunista de Rússia. En una desena de circumscripcions, anaven en segona posició. Amb els primers resultats a la mà, el compte de tuit a nom del mateix Navalni, convalescent en un hospital de Berlín, ha proclamat amb alegria que a Novosibirsk i Tomsk, la regió veïna, «la consigna del vot intel·ligent –votar per l’aspirant més ben col·locat per derrotar el representant governamental– està guanyant.

A milers de quilòmetres d’Alemanya, a la capital de Sibèria, Serguei Boiko, líder de la Coalició 2020 recolzada per Navalni, va demanar als seus observadors presents als col·legis que extremessin la vigilància, ja que aquests resultats no satisfactoris podrien empènyer l’elit local a manipular el recompte en fases posteriors.              

Tot això, malgrat que l’apatia  i una baixa participació van ser les notes dominants de la jornada electoral. A la seu del Col·legi Econòmic i Comercial, al costat del Mercat Central de Novosibirsk, s’havia instal·lat un centre de votació on els censats anaven amb comptagotes, un o dos cada quart d’hora. Això sí, tots els que hi anaven asseguraven que volien recolzar «el canvi». Nikolai Larissa, un matrimoni de mitjana edat que prefereix no revelar el seu cognom, asseguren que van votar per Serguei Boiko, el líder de la Coalició 2020 avalada per Aleksei Navalni, perquè és necessari que hi hagi «noves cares» a la ciutat.

Afirmen que estan cansats de «tanta corrupció» i asseguren que el pas del bloguer anticorrupció per la seva ciutat abans de ser enverinat durant la tornada a Moscou els ha revelat problemes que desconeixien. «El vídeo denuncia què va fer sobre el barri de Pliuxikhinski i l’han vist ja cinc milions de persones; nosaltres ni tan sols sabíem que hagués passat això a la nostra ciutat», exclama Nikolai. «Sabem que hi haurà frau però hem vingut a votar, hem fet el que hem pogut», conclou la seva dona.

Línia argumental similar

Vladímir Klevtsov, un altre votant, segueix una línia argumental similar. «Necessitem un canvi, no podem seguir així», recalca. Tot i que regenta un negoci, assegura que no té constància de la corrupció de les autoritats locals. I dona per descomptat que el resultat electoral serà falsificat. «Tenen moltes oportunitats per fer-ho», denuncia.

A la plaça de Lenin, molts veïns preferien aprofitar diumenge i la bona temperatura en lloc d’acudir a les urnes, convençuts com estaven que el canvi era impossible. «No aniré a votar perquè tot està decidit», explica Iekaterina, de 24 anys, que no vol revelar el seu cognom. Ievgueni Paramonov, quatre anys més gran que ella, opina el mateix: «Votaré quan estigui segur que no hi haurà frau».  Els observadors creuen que el que va passar amb Navalni després del seu pas per Novosibirsk tindrà un «efecte limitat» en la manera en què es desenvoluparan les eleccions a la ciutat i la regió. «Mobilitzarà els seus partidaris, que poden obtenir representació a l’ajuntament», destaca Vassili Volnukhin, redactor en cap del portal ‘Taiga-Info’.  

Igual que durant la votació sobre la reforma electoral que permetrà que Vladímir Putin es converteixi en el president vitalici de Rússia, l’obertura dels col·legis s’ha allargat durant tres dies a causa de l’epidèmia de coronavirus. En concret, els votants de Novosibirsk podien exercir el dret al vot des de divendres passat. Amb aquest escenari, els representants de la coalició opositora donen per descomptat que hi haurà un gran frau, tenint en compte que els primers dies solen acudir els treballadors d’institucions i organismes estatals, que reben molta pressió per part dels seus superiors. 

Notícies relacionades

«Hem constatat com es pagaven entre 500 i 1.000 rubles per vot a favor de candidats oficialistes, tenim fins i tot captures de pantalla dels missatges», denúncia Lena Noskoviets, membre de la direcció de Coalició 2020. «Alguns electors han acudit a l’escola i allà han comprovat que ja havien votat per ells», continua. La seva formació política consideraria un èxit si cinc dels seus 30 candidats aconsegueixen ser elegits i formar grup a l’Assemblea Municipal.  

                           

Temes:

Rússia