COMICIS LOCALS AL GEGANT EUROASIÀTIC

Setge sense treva a l'oposició abans de les eleccions locals a Rússia

Després de l'enverinament de Navalni, forces locals avalades pel bloguer denuncien que s'han intensificat les agressions contra els seus candidats

La meitat de les regions que conformen la Federació Russa elegeixen aquest diumenge el seu governador, Parlament o assemblees municipals

zentauroepp54888943 moscow  russian federation   12 09 2020   a woman examines l200912171037

zentauroepp54888943 moscow russian federation 12 09 2020 a woman examines l200912171037 / SERGEI ILNITSKY

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un aerosol de gas pebre s’ha convertit en un estri indispensable per a molts candidats de l’opositora Coalició 2020 a l’hora de sortir al carrer a demanar el vot a Novosibirsk, capital de Sibèria. «La justícia s’ha negat a obrir una investigació criminal per l’enverinament d’Aleksei Navalni, i les forces oficialistes locals han interpretat que tenien llum verda per agredir-nos», es queixa Serguei Boiko, al capdavant d’aquesta formació política, amb una trentena de candidats a l’assemblea municipal. Aquest diumenge, els votants de 40 regions de la Federació Russa estan cridats a les urnes per elegir els seus governadors, diputats locals i regidors.  

«Ha sigut la campanya més bruta que recordo», ha constatat Vassili Bolnukhin, redactor en cap del portal Taiga-Info’. «Un emmascarat va llançar un pot amb una substància química a la nostra seu, que ens va obligar a evacuar-la i hospitalitzar una persona; esbirros han destruït llocs de propaganda, fins i tot han mossegat un dels nostres», ha denunciat Boiko.

L’enverinament de Navalni, ocorregut quan tornava d’una gira per la regió, a 3.000 quilòmetres de Moscou, ha centrat l’atenció en uns comicis que normalment interessen poc els electors i que solen passar desapercebuts per a la premsa. En aquesta ocasió, la convocatòria s’interpreta com un test per a la capacitat del sistema polític rus de continuar generant majories oficialistes, en un moment de caiguda de la popularitat de Vladímir Putin. 

Segons els observadors, candidats no oficialistes podrien aconseguir bons resultats a Novosibirsk i Magadan, a l’Extrem Orient, mentre que els governadors de les regions de Komi, al nord, i Irkutsk, també a Sibèria, afronten desafiaments per seguir. «Demanem el vot per al més ben col·locat per derrotar l’aspirant governamental», ha explicat des de Berlín a EL PERIÓDICO Leonid Volkov, excap de campanya de Navalni. 

La vida política a les regions

Novosibirsk, la tercera ciutat russa, amb una població equivalent a Barcelona, reflecteix com es desenvolupa la vida política i econòmica a les regions. «A Moscou o a Sant Petersburg hi ha més diners i el volum de la corrupció és més gran, però aquí el sistema és més opac; els contractes públics es tanquen sense subhasta; hi ha sectors sencers de l’economia controlats per diputats o funcionaris amb connexions, que legislen per protegir els seus interessos», ha revelat Boiko.

Notícies relacionades

El mateix Navalni va denunciar durant la seva estada a Novosibirsk que un terç dels regidors són al capdavant o tenen relació amb empreses constructores. L’Ígor, que prefereix no revelar el seu cognom, recorda com un familiar va comprar una furgoneta per transportar al mercat però va ser expulsat del negoci per una empresa avalada des del Govern local.

En teoria, els governadors són elegits, però en realitat «són nomenats pel Kremlin i han de tenir el vistiplau de l’FSB (ex-KGB) local, que observa les seves accions», ha explicat Jaroslav Vlasov, reporter de ‘Taiga-Info’. Aquesta manera d’entendre les relacions centre-perifèria, continua Vlasov, «provoca que al final els líders regionals governin pensant en el Kremlin i no responguin de les seves accions davant els votants».