TENSIÓ RÚSSIA-OCCIDENT

El líder opositor rus Navalni surt del coma en un hospital de Berlín

Els metges remarquen que encara és aviat per dilucidar si el bloguer patirà seqüeles a llarg termini

Per primera vegada, Merkel no decarta la idea de sancionar el gasoducte Nord Stream 2 com a represàlia per l'enverinament

zentauroepp54818902 file   in this july 20  2019  file photo  russian opposition200907190521

zentauroepp54818902 file in this july 20 2019 file photo russian opposition200907190521 / Pavel Golovkin

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

En un breu comunicat, l’hospital Charité de Berlín ha informat aquest dilluns que l’estat de salut del líder opositor de Rússia, Aleksei Navalni, ha millorat en les últimes hores. El bloguer rus va patir fa tres setmanes un enverinament amb un agent químic de la família Novitxok mentre volava des de Sibèria a Moscou, segons ha corroborat el Govern alemany.

El pacient «ha sortit del coma induït en el qual se’l mantenia mitjançant medicació» i està reaccionant «quan se li parla», diu el text que ha emès el centre sanitari. Així mateix, se li està «retirant la ventilació artificial», ha continuat. No obstant, segons els metges que el tracten, «encara no es poden descartar conseqüències a llarg termini d’una intoxicació greu».

La recuperació de Navalni ha sigut celebrada pel seu entorn en el Fons contra la Corrupció, l’oenagé fundada per ell mateix. Liubov Sóbol, Kira Iarmish o Ivan Zhdánov, membres tots ells del seu cercle de confiança, han difós tuits en els que es congratulaven per les esperançadores notícies. Això sí, les eleccions regionals, previstes per al pròxim diumenge i en les quals Navalni havia concentrat últimament els seus esforços, transcorreran sense la seva participació. De fet, va ser enverinat quan tornava d’un viatge a Novosibirsk i Tomsk, a Sibèria, dues localitats on creia que els candidats independents tenen possibilitats de derrotar els aspirants oficialistes del partit Rússia Unida.

Debat internacional 

Notícies relacionades

Mentrestant, continua el debat internacional sobre una eventual resposta a Rússia en el cas que Moscou no col·labori en l’esclariment dels fets. Per primera vegada, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha evocat la possibilitat que les sancions afectin el gasoducte Nord Stream-2, cosa que clavaria un cop important a les pretensions de Rússia d’ampliar la seva quota en el mercat energètic europeu. «La cancellera considera que seria un error excloure de sortida» les sancions al gasoducte. 

La tuberia, que hauria d’haver entrat en funcionament aquest any, doblarà la capacitat de Rússia d’exportar gas a Alemanya i altres països, però no ha pogut culminar-se a causa de problemes geopolítics medioamebientals. Països com Polònia o els repúbliques bàltiques, no veuen amb bons ulls el projecte perquè incrementarà la dependència de la UE del gas rus. A més, reduirà els ingressos que rep Ucraïna per dret de trànsit, ja que la infraestructura transcorre pel mar Bàltic i evita aquest país.