DRAMA MIGRATORI

La policia grega comença a reallotjar els refugiats de Moria

Els migrants estan sent enviats a un nou camp improvisat de tendes de campanya, mentre es repara Mória per tornar-lo a obrir

zentauroepp54906475 a family carrying their belongings walk toward a new tempora200913183421

zentauroepp54906475 a family carrying their belongings walk toward a new tempora200913183421 / LOUISA GOULIAMAKI

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Unes quantes desenes dels refugiats  que dimarts passat ho van perdre absolutament tot a Mória han començat a anar al nou camp temporal disposat per les autoritats gregues –format per tendes de campanya–, i han abandonat, així, la carretera on havien sigut confinats els últims cinc dies, forçats a dormir al ras i amb molt poca ajuda humanitària i menjar i aigua escassos, denuncien.

No obstant, el nou camp només podrà acollir prop d’un parell de milers de migrants: molt lluny dels més de 12.000 que van haver de deixar Mória –que era el camp de refugiats més gran d’Europa– pel voraç incendi de dimarts a la nit, que no va deixar cap tenda ni instal·lació dreta. Per sort, ningú va morir, tot i que diverses persones van resultar ferides. No hi ha hagut cap investigació al respecte, però el Govern grec acusa els mateixos refugiats d’haver iniciat el foc.

«De moment, la policia no ens està forçant a anar al nou camp ni a fer res. Només ens donen dues opcions: o ens quedem on som [a la carretera] o anem a l’altre camp. Jo prefereixo quedar-me», diu el Milad, atrapat a Lesbos i que parla a través del telèfon. D’origen afganès, el Milad sap que si opta per traslladar-se al nou campament la policia grega no el deixarà sortir. Per això es queda on és. «La situació on som ara és horrible, però ¿serà millor al camp? No ho crec... si la policia grega no ens deixa aconseguir menjar aquí, no crec que tampoc ens deixi allà», afegeix.

Un nou camp tancat

Un nou camp tancatI la por del Milad a quedar-se tancat està perfectament fundada: només unes hores després que tingués lloc l’incendi, Atenes va explicar a la premsa el seu nou pla per a l’illa, que es basa a reobrir Mória, però aquesta vegada en forma de camp tancat. En aquest nou camp de Lesbos, tots els refugiats que arribin a l’illa podran entrar però ja no tornar a sortir –si no és per ser recol·locats a un altre lloc o deportats a Turquia–. Serà una presó a l’aire lliure per a homes, dones i nens.

«Volem convertir aquest problema en una oportunitat», ha dit aquest diumenge el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis. «Europa haurà d’estar moltíssim més involucrada en la gestió d’aquest nou centre, sigui on sigui que decidim que vagi a parar». «I vull deixar absoluta constància que definitivament hi haurà un nou centre permanent de recepció i identificació dels refugiats. Vull enviar aquest missatge a tothom», ha continuat Mitsotakis, amb referència a la població local de Lesbos i la seva administració política. Els veïns de l’illa han mostrat des de fa anys que volen que Mória tanqui permanentment i que els refugiats se’n vagin de l’illa.

Notícies relacionades

Però de moment, malgrat aquest desig, continuen atrapats aquí: 12.000 persones, entre les quals hi ha nens i nadons, abandonades en uns quants metres de carretera, enmig del no-res, a la mercè del sol del migdia, del fred de la nit i dels estralls que podria causar entre ells un brot de coronavirus, que, de fet, podria estar rondant. En el caos de l’incendi de dimarts, 35 persones que havien donat positiu i havien sigut posades en quarantena, van fugir. Després la policia grega en va capturar vuit.

«El que més em molesta de tot això és que ens ho han tret tot. Estem atrapats per la policia grega i anirem on la policia grega ens digui. No som ningú», es lamenta el Milad.