DRAMA MIGRATORI

Manifestacions i gasos lacrimògens contra els refugiats de Mória

Els migrants, encara atrapats en l'asfalt per quart dia consecutiu, demanen llibertat i que els treguin d'allà

zentauroepp54890248 topshot   refugees and migrants flee as tear gas is fired by200912153012

zentauroepp54890248 topshot refugees and migrants flee as tear gas is fired by200912153012 / ANGELOS TZORTZINIS

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Durant tots els dies ha sigut una constant i aquest dissabte, quart dia sota el sol i sobre l’asfalt, ha ocorregut exactament el mateix: els refugiats de Mória, que va cremar per complet dimarts passat a la matinada, s’han manifestat perquè la policia grega els permeti sortir de la petita franja de carretera on han sigut confinats.

La policia grega ha respost també com sempre: barrant el pas i amb gasos lacrimògens. Entre els refugiats hi ha centenars de nens i nadons. «Tot això és una bomba mèdica. Aquesta gent no ha ni tingut accés a aigua en tots aquests dies i ni tan sols es poden rentar les mans», ha dit la presidenta de l’associació de doctors d’AtenesMatina Pagoni, a la televisió ‘Skai’.

Als refugiats a Lesbos els arriba una mica d’ajuda humanitària a comptagotes. Els atrapats allà es queixen que no n’hi ha prou. «¡Llibertat! ¡No al camp! ¿Pot sentir-nos, senyora Merkel?», reclamaven els refugiats a la manifestació.

El govern d’Atenes va anunciar aquest divendres que ja estava construint noves instal·lacions temporals per treure els refugiats de la carretera i, tot i que no van donar gaires detalls, sí que van explicar que les noves instal·lacions seran on abans: el govern grec vol que Mória revisqui.

«Des d’aquest dissabte, els sol·licitants d’asil començaran a instal·lar-se en tendes, en condicions segures», ha dit el ministre de Migracions, Notis Matarakis, mentre a la seva esquena els buldòzers retiraven les cendres de Mória per acomodar les noves botigues.

Després de quatre dies dormint a la carretera, alguns refugiats intenten aconseguir aigua / Alkis Konstantinidis (Reuters)

Un pla que no agrada a ningú

Un pla que no agrada a ningúDesprés d’aquest pla, a Mória s’aixecarà una altra vegada el camp de refugiats oficial, com abans. Amb una diferència: ara, els refugiats no podran abandonar-lo si no és perquè són traslladats a un altre lloc. El camp de Mória es convertirà en un camp tancat o, el que és el mateix, una presó a l’aire lliure.

Aquest pla no agrada a ningú: els locals el rebutgen perquè, per a ells, l’única opció viable és que no hi hagi més camps a l’illa de Lesbos. Un altre camp instal·lat en les seves terres, creuen ells, perpetuarà la presència i arribada de migrants a l’illa. Els refugiats, per la seva part, també hi estan en contra i la seva raó és senzilla: volen arribar a Europa, no quedar-se tancats en un lloc del qual no poder sortir.

Mentrestant, amb els refugiats encara abandonats en l’asfalt, la Unió Europea va prometre aquest divendres un nou pla comunitari per gestionar l’arribada de refugiats. Aquest nou pla, va dir el vicepresident de la Comissió, Margaritis Schinas, «acontentarà tots els Estats membres».

Notícies relacionades

24 hores després de l’anunci, ja han sortit detractors: el primer ministre austríac, el conservador Sebastian Kurz, ha dit que Àustria no acceptarà ningú que vingui de Mória.

«Si cedim a la pressió ara, ens arrisquem a cometre els mateixos errors que al 2015. Ens arrisquem donar falses esperances a la gent», ha dit Kurz, que utilitza la mà dura contra els refugiats com a eina electoral.