ASSASSINAT POLÈMIC

L'Aràbia Saudita commuta la pena de mort als assassins de Khashoggi

Un tribunal del país àrab redueix la sentència judicial a 20 anys de presó

Al desembre les autoritats ja van exonerar un antic assessor del príncep hereu i al número dos de la intel·ligència

kashoggi-salman

kashoggi-salman

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un tribunal de l’Aràbia Saudita ha condemnat aquest dilluns a penes de presó vuit persones pel seu paper en l’assassinat el 2018 del periodista Jamal Khashoggi a l’interior del consolat saudita a la ciutat turca d’Istanbul, reduint així la pena de mort dictada el desembre contra cinc d’elles.

La Fiscalia saudita ha detallat que aquestes cinc persones han sigut condemnades a 20 anys de presó, mentre que tres més han rebut penes d’entre 7 i 10 anys de presó, segons ha recollit l’agència estatal saudita de notícies, SPA.

Així mateix, ha destacat que les decisions són definitives i que ja no és possible apel·lar, si bé no ha facilitat detalls sobre les identitats dels condemnats en el cas, que va provocar crítiques internacionals contra el príncep hereu, Mohamed bin Salman, pel seu presumpte paper en l’assassinat.

Les autoritats saudites van anunciar al desembre que cinc persones havien sigut condemnades a la pena capital per l’assassinat, si bé es tractava d’una sentència pendent d’apel·lació. Saud al-Qahtani, antic assessor de Bin Salman i un dels principals sospitosos, va ser alliberat per falta de proves.

El fiscal Xalaan al-Xalaan va dir llavors que tres persones més havien sigut sentenciades a penes que sumen 24 anys de presó per «cometre i participar directament» en l’assassinat, mentre que el ‘número dos’ de la intel·ligència saudita, Ahmed al-Asiri, i el cònsol general de l’Aràbia Saudita a Istanbul en el moment del crim, Mohamed al-Otaibi, en van ser exonerats.

PERIODISTA CRÍTIC

Khashoggi, un periodista crític amb la casa reial saudita i que treballava per al ‘Washington Post’, va desaparèixer el 2 d’octubre del 2018 després d’entrar al consolat saudita a Istanbul per gestionar uns documents per poder casar-se amb la seva nòvia.

Allà, va ser assassinat i esquarterat i el seu cos va ser tret fora de l’edifici, segons la versió oficial que van oferir les autoritats saudites, després de l’escàndol entorn de la seva desaparició i mort a escala internacional. Les seves restes no han sigut trobades per ara.

El periodista havia criticat públicament el príncep hereu. El Govern saudita ha desvinculat Bin-Salman de l’assassinat, malgrat que experts de l’ONU han expressat els seus dubtes sobre això.

De fet, la relatora especial de l’ONU sobre execucions extrajudicials, Agnes Callamard, que va realitzar una investigació del cas, va dir el juny del 2019 que les proves suggereixen que Bin-Salman i altres alts càrrecs serien responsables de l’assassinat.

Per la seva part, la Fiscalia de Turquia va demanar a l’abril cadena perpètua contra 20 saudites pel seu presumpte paper en l’assassinat i va reclamar a Riad que els extradissin, a la qual cosa l’Aràbia Saudita s’ha negat defensant els seus propis processos per retre comptes.

«PARÒDIA DE LA JUSTÍCIA»

La mateixa Callamard ha sigut una de les primeres en reaccionar a la resolució judicial, que ha titllat de «paròdia de justícia». «Aquests veredictes no tenen cap legitimitat legal o moral», ha manifestat, en una sèrie de missatges publicats a través del seu compte a la xarxa social Twitter.

Així, ha manifestat que les sentències «han arribat després d’un procés que no ha sigut just ni transparent» i ha ressaltat que «els funcionaris d’alt nivell que van organitzar i van portar a terme l’execució de Khashoggi han quedat lliures des de l’inici, sense ser pràcticament tocats per la investigació i el judici».

«Pel que fa a la responsabilitat individual de la persona al capdavant de l’Estat, el príncep hereu Mohamed bin Salman, s’ha mantingut ben protegit contra qualsevol tipus d’anàlisi significativa al seu país», ha criticat Callamard, qui ha incidit que «aquests veredictes no poden encobrir el que va passar».

D’aquesta forma, ha posat èmfasi que «aquests veredictes no han de reduir cap pressió per part de governs» amb l’objectiu de «garantir que tots els funcionaris, inclosos els de més alt nivell, siguin investigats, analitzats i denunciats».

Callamard ha demanat a més als serveis d’intel·ligència nord-americans que «publiquin la valoració de les responsabilitats de Bin Salman en l’assassinat de Khashoggi». «Si bé la justícia formal no es pot aconseguir a l’Aràbia Saudita, sí que es pot revelar la veritat», ha argüit.

Finalment, ha aplaudit la commutació de les penes de mort i ha afegit que «si s’haguessin portat a terme aquestes sentències, haurien suposat nous assassinats arbitraris per part de l’Aràbia Saudita i el silenciament permanent de testimonis clau de l’execució (de Khashoggi)».

LA PARELLA DE KHASHOGGI REBUTJA LES CONDEMNES

En una línia similar a la de Callamard s’ha expressat Hatice Cengiz, parella sentimental de Khashoggi en el moment del seu assassinat, que ha rebutjat les condemnes a través d’un comunicat publicat a través del seu compte a Twitter.

«El veredicte emès avui a l’Aràbia Saudita és novament una burla total de la justícia. Les autoritats saudites estan tancant el cas sense que el món sàpiga la veritat sobre qui va ser responsable de l’assassinat de Jamal», ha lamentat.

«¿Qui el va planejar, qui el va ordenar, on és el cos?», s’ha preguntat. «Aquestes són les preguntes més bàsiques i importants que segueixen totalment sense una resposta», ha criticat.

En aquest sentit, Cengiz ha manifestat que «la comunitat internacional no acceptarà aquesta farsa». «Estic més decidida que mai a lluitar per la justícia per a Jamal», ha conclòs.

Notícies relacionades

Cengiz, de nacionalitat turca, ha sigut una de les veus més crítiques amb les autoritats saudites des de l’assassinat de Khashoggi i ha reclamat en diversos fòrums internacionals que es faci justícia per l’assassinat, i ha apuntat directament contra Bin Salman.

Per contra, Salà Khashoggi, fill del periodista, va dir al maig que ell i els seus germans han «perdonat» els assassins del seu pare. Després d’això, Cengiz va recalcar que «ningú té dret a perdonar els assassins».