violència racial

Nou episodi de brutalitat policial contra un home negre als EUA

Daniel Prude va morir asfixiat a Rochester després que un policia li aixafés el cap contra el terra durant dos minuts

Aquest nou incident està cridat a revifar les protestes contra el racisme i l'enverinat debat que marca la campanya electoral

54750428 60

54750428 60 / AP

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

El debat que està marcant la campanya electoral als Estats Units té nous arguments, tan esgarrifosos com els trets per l’esquena que va rebre Jacob Blake a Kenosha o el genoll que es va incrustar al coll de George Floyd a Minneapolis durant vuit interminables minuts. Aquesta vegada la víctima es deia Daniel Prude, tenia 41 anys i era també un home negre. Prude va morir asfixiat a finals de març després que diversos policies li cobrissin el cap amb una caputxa després d’haver-lo emmanillat estirat a terra i li espremessin el crani contra el paviment durant dos minuts. El vídeo havia passat en gran manera inadvertit fins aquest dimecres, quan la seva família va decidir fer-lo públic per denunciar el tracte «inhumà» que li van dispensar els agents. 

Prude va morir el 30 de març passat a l’hospital, set dies després que fos brutalment arrestat a Rochester, una localitat al nord de l’estat de Nova York. Havia sigut la seva pròpia família la que va trucar al 091 per advertir-los que estava patint aparentment un trastorn mental. En una nit gèlida, amb neu caient sobre l’asfalt, els agents se’l van trobar caminant completament despullat pel mig del carrer. No va oposar cap resistència. Es va ajeure a terra i va deixar que l’emmanillessin amb les mans a l’esquena. «Vaig trucar perquè ajudessin el meu germà, no perquè el meu germà fos linxat», va explicar dimecres Joe Prude en una conferència de premsa. 

«L’home estava indefens, completament despullat a terra. Ja l’havien emmanillat. Au, vinga! ¿Quants germans més han de morir perquè aquesta societat entengui que això s’ha d’acabar?», va afegir el germà de la víctima. Immòbil i encara a terra, Prude va demanar als agents que li donessin l’arma. «Dona’m la teva pistola, la necessito». I, poc després, segons el vídeo gravat per les mateixes càmeres de la policia, els agents li posen la caputxa, utilitzada per prevenir les escopinades. Prude entra en pànic, es cargola, els demana que l’hi treguin, els insulta i intenta posar-se dret. És llavors quan un agent blanc li estreny el cap contra el terra amb les dues mans, mentre un altre li immobilitza l’esquena amb el genoll.

Notícies relacionades

«Estan provant de matar-me», crida l’home amb creixents dificultats per respirar. Els policies només cedeixen a l’adonar-se’n que és fred i amb prou feines es mou. Un riu. «Diu que té el corona». I és llavors quan permeten que l’ambulància, present en tot moment, el pugi a la llitera. Dies després, l’informe forense va determinar que va morir víctima d’un homicidi, «complicacions derivades de l’asfíxia» que li van provocar els agents. L’informe també ressenya el deliri i una intoxicació per drogues com a factors que van contribuir a la seva mort.  

Aquesta mateixa setmana, durant la seva visita a Kenosha, el president, Donald Trumpva tornar a negar que els EUA tinguin un problema sistèmic de racisme i brutalitat policial. L’opinió contrària a la que defensa el candidat demòcrata Joe Biden, qui proposa mesures per reformar els departaments de policia i combatre els prejudicis racials que continuen contaminant la vida del país. I, mentrestant, continuen en algunes ciutats les protestes multitudinàries contra el racisme i en defensa de la justícia social.