Tensió als EUA

Trump defensa el noi de 17 anys que va matar a trets dues persones a Kenosha

El mandatari dels Estats Units afirma que Kyle Rittenhoyse va actuar en defensa pròpia

trump-casa-blanca-manos

trump-casa-blanca-manos

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels EUA, Donald Trump, va defensar aquest dilluns les accions de Kyle Rittenhouseun noi que la setmana passada va matar a trets dos manifestants i en va ferir un altre durant les protestes a Kenosha (Wisconsin), i va confirmar que no té intenció de reunir-se amb la família de Jacob Blake, un home negre de 29 anys a qui un agent de policia va assestar set trets per l’esquena, una agressió que va motivar les protestes en aquesta ciutat.

Trump va realitzar aquestes polèmiques declaracions un dia abans de visitar aquest dimarts Kenosha. Durant la roda de premsa a la Casa Blanca, el president es va negar a condemnar les accions de Rittenhouse, un adolescent blanc de 17 anys, que està detingut i acusat d’homicidi.

Violència injustificada

«Ho estem avaluant, però van veure el mateix vídeo que jo i ell estava mirant d’escapar-se d’ells [els manifestants], suposo, i va caure i el van atacar molt violentament. Crec que estava en moltes dificultats i probablement l’haurien matat», va respondre Trump a la pregunta de per què no condemna l’acció de Rittenhouse.

El moment a què es va referir el president, quan Rittenhouse cau a terra, es va produir després que el noi hagués matat ja un dels manifestants, Joseph Rosenbaum, segons mostra un vídeo de l’incident i corroboren els documents judicials.

El noi, que era simpatitzant de Trump i va anar a un dels seus mítings al gener, fugia dels manifestants que demanaven detenir-lo perquè havia disparat Rosenbaum, i de sobte va caure i va apuntar amb el fusell d’assalt els qui el perseguien, que van mirar de desarmar-lo.

Un dels manifestants, el jove blanc Anthony Huber, va intentar colpejar Rittenhouse amb el seu monopatí per treure-li l’arma, però l’adolescent li va disparar al pit i el va matar, abans de ferir al braç un tercer manifestant, Gaige Grosskreutz, que portava una pistola, segons els documents oficials.

Crítiques a Biden

La negativa de Trump de condemnar les accions de Rittenhouse va arribar després que critiqués durament el seu rival en les eleccions del novembre, el candidat demòcrata Joe Biden, per no condemnar les accions de les «turbes d’esquerra» en les manifestacions contra el racisme.

Però el mandatari tampoc va tenir cap paraula de condemna per als grups de dreta que han anat a manifestacions com la de Portland, on simpatitzants de Trump van disparar aquest cap de setmana perdigons i bales de pintura als manifestants del moviment Black Lives Matter (‘Les vides negres importen’).

«Hi havia els meus simpatitzants, però això va ser una protesta pacífica. I la pintura és un mecanisme de defensa. La pintura no són bales», va assenyalar.

El president va recordar que durant aquestes protestes va morir a trets un dels seus seguidors, un home de 39 anys que pertanyia a un grup d’extrema dreta anomenat Patriot Prayer i que la policia de Portland va identificar dilluns com Aaron Danielson.

Notícies relacionades

Biden va condemnar diumenge en un comunicat «la violència de qualsevol tipus per part de qualsevol, ja sigui la violència d’esquerres o de dretes», i va desafiar Trump a fer el mateix, però el mandatari va insistir a centrar totes les culpes en l’oposició, que va acusar d’«alimentar la violència» al «demonitzar la policia».

 Sobre la seva visita d’aquest dimarts a Kenosha, Trump va explicar que va allà a «veure la gent que va fer una bona feina» al contenir les protestes. I va opinar que la seva presència a la ciutat podria «augmentar l’entusiasme, l’amor i el respecte» pels Estats Units. El president també va confirmar que no té plans de reunir-se amb la família de Blake. «Això em sembla inadequat, així que no ho faré», va remarcar.