ALTA TENSIÓ

Un mort a Portland després de xocs entre seguidors de Trump i antiracistes

El mort és un home blanc que portava una gorra d'un grup d'extrema dreta

Trump carrega contra l'alcalde demòcrata de la ciutat i l'insta que sol·liciti el recolzament de la Guàrdia Nacional

zentauroepp54701503 a man is being treated after being shot saturday  aug  29  2200830172907

zentauroepp54701503 a man is being treated after being shot saturday aug 29 2200830172907 / Paula Bronstein

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ciutat de Portland (Oregon) va viure aquest dissabte una nova nit de protestes i xocs entre simpatitzants del president dels EUA, Donald Trump, i seguidors del moviment ‘Black Lives Matter’ (BLM), en una nova mostra de la divisió que hi ha al país. Durant les protestes, un home blanc va morir per trets.

La policia va indicar que l’incident encara està sota investigació i no va indicar si està directament relacionat amb els enfrontaments que van tenir lloc al centre de Portland, una ciutat en què les manifestacions antiracistes no han parat des del 25 de maig passat, quan un policia de Minneapolis va acabar amb la vida de George Floyd asfixiant-lo amb el genoll al coll, i es van intensificar fa una setmana quan un policia de Kenosha (Wisconsin) va disparar set trets per l’esquena a Jacob Blake quan anava a entrar al seu cotxe.

Segons mostren les fotografies, l’home mort a Portland portava una gorra amb la insígnia de ‘Patriot Prayer’, un grup d’extrema dreta amb base a Portland i que en el passat s’ha enfrentat amb manifestants antiracistes. A més, portava un pedaç als pantalons amb l’emblema del ‘Blues Lives Matter’, el moviment sorgit en contra del ‘Black Lives Matter’ i en defensa de la policia.

Marxa en recolzament a Trump

Dissabte, simpatitzants de Trump van organitzar una manifestació amb cotxe a Portland. Es van reunir amb els seus vehicles a l’aparcament d’un centre comercial als afores de la ciutat i van iniciar la seva ruta en una caravana que s’estenia uns quants quilòmetres amb camions, cotxes i motocicletes, tots adornats amb banderes dels Estats Units, de la campanya de Trump per a les eleccions del novembre i fotografies del president.

Caravana de vehicles en recolzament a Trump, dissabte a Portland. / NATHAN HOWARD (AFP)

Segons va explicar ‘The New York Times’, no estava previst que els vehicles entressin a la ciutat, però alguns van anar directament cap al centre, on van ser increpats pels participants d’una marxa antiracista. Alguns d’aquests xocs van acabar amb baralles a cops de puny, però no van passar d’aquí.

Després d’hores de xocs, cap a les 20.30 hores els vehicles es van retirar del centre i un quart d’hora després la policia va rebre l’avís d’un tiroteig al centre de la ciutat, segons l’informe del cos. Quan els agents van arribar al lloc dels fets van trobar un grup de persones envoltant un home estirat a terra. Tenia un tret al pit que li va provocar la mort.

Més llenya al foc

«Aquesta violència és completament inacceptable, i estem treballant diligentment per trobar i detenir l’individu o individus responsables», va dir aquest diumenge el cap de Policia de Portland, Chuck Lovell.

Trump, fidel al seu estil, va reaccionar tirant més llenya al foc de la divisió. Amb una sèrie de tuits i retuits, va censurar durament l’actuació de l’alcade demòcrata de Portland, Ted Wheeler, a causa del seu rebuig a sol·licitar l’actuació de la Guàrdia Nacional per posar fi als disturbis.

Després de qualificar-lo de «tonto» i «incompetent», el president va afirmar que la Guàrdia Nacional «podria resoldre aquest problema en menys d’una hora», i va denunciar la, al seu parer, laxitud de les ciutats governades per demòcrates per fer front a la delinqüència i la violència. «Llei i ordre», va reiterar.

A més, en un altre missatge a les xarxes socials, va aplaudir la caravana de vehicles que els seus seguidors van organitzar a la ciutat d’Oregon. «Uns grans patriotes», va escriure al costat d’un vídeo en què es podien veure imatges festives de la caravana.

Ajuda federal

Notícies relacionades

El secretari interí de Seguretat Nacional, Chad Wolf, va declarar aquest diumenge que no descarten enviar agents federals per donar suport a les forces de l’ordre de Portland i posar fi a les protestes. El juliol passat, Trump ja va utilitzar aquesta carta de les agències policials federals, un recurs estrany ja que normalment són agents que s’encarreguen de la seguretat a les fronteres o als jutjats. A més, els alcaldes i governadors no hi tenen cap tipus de jurisdicció.

Pels carrers de la ciutat es van veure agents amb vestimenta militar, sense identificació i detenint manifestants amb vehicles també sense identificar. El cas va provocar la indignació de l’oposició demòcrata, que va qualificar les accions de «segrestos extrajudicials». Una mesura que, si torna a posar-se en pràctica, podria escalfar encara més els ànims a Portland.