La cursa cap a la Casa Blanca

Arrenca la recta final de la campanya més explosiva als EUA

Trump incita les seves bases més radicals a actuar contra les manifestacions antiracistes que recorren el país

Biden rellança a Pennsilvània els seus actes de campanya acusant el president de fomentar la violència

trump y biden se cruzan acusaciones por los disturbios raciales en eeuu / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Cal remuntar-se molt temps enrere per trobar una campanya a la presidència dels Estats Units tan volàtilpolaritzada i potencialment explosiva. Una campanya que acaba d’entrar en la recta final després de la celebració de les convencions demòcrata republicana, que tanquen formalment la fase de primàries en els dos partits. Els pròxims dos mesos decidiran el guanyador de les eleccions del novembre, però tot fa indicar que aquesta no serà una campanya a l’ús. El país no només afronta la pitjor crisi sanitària de l’últim segle; també està immers en una recessió econòmica sense precedents des dels anys 30 i un clima de convulsió racial que no es veia des de l’assassinat de Martin Luther King el 1968. Un polvorí que el president està avivant com a estratègia per obtenir la reelecció. 

Les legítimes diferències entre el republicà Donald Trump i el demòcrata Joe Biden s’han traslladat als carrers, amb demostracions de força i enfrontaments entre els partidaris del president i els manifestants antiracistes, que exigeixen reformes per acabar amb la brutalitat policial. Es va veure dissabte a Portland (Oregon), quan centenars de camionetes amb banderes de la campanya de Trump van entrar al centre de la ciutat. Hi va haver enfrontaments a cops de puny, llançament d’objectes i bales de pintura. Un seguidor del republicà, membre de l’organització d’extrema dreta Patriot Prayer, va morir d’un tret durant els enfrontaments, cosa que va portar Trump a responsabilitzar els líders demòcrates de la ciutat i de l’estat dels fets. 

«No hauria de ser així, però els anarquistes i els agitadors estan envalentits. Ja no escolten i fins i tot han forçat el lent Joe a sortir del seu soterrani», va tuitejar dilluns després d’insultar l’alcalde d’Oregon durant el cap de setmana i descriure les protestes racials com una mena de cop d’Estat encobert per enfonsar la seva presidència. Trump està desbocat. No deixa d’inflamar les tensions amb una estratègia de llei i ordre que ha mobilitzat les milícies i els ‘vigilants’ de la dreta radical, com el pistoler de 17 anys que va matar la setmana passada dos manifestants a Kenosha (Wisconsin), on dies abans un policia va disparar set vegades per l’esquena l’afroamericà Jacob Blake, l’incident que va reactivar les protestes a tot el país. Precisament a aquesta ciutat té previst viatjar Trump aquest dimarts, però líders demòcrates de la població ja li han dit que no hi és benvingut.  

Retallant l’avantatge

Però aquesta estratègia sembla estar funcionant. El còmode avantatge de Biden a les enquestes s’està reduint a marxes forçades i, mentrestant, es deixa de parlar dels estralls de la crisi econòmica i la pandèmia, que ha segat la vida de més de 180.000 nord-americans. La clàssica maniobra de distracció de Trump, amplificada per l’univers mediàtic conservador, que ha reduït els legítims greuges expressats pacíficament durant mesos per milions de nord-americans a res més que el pandemònium provocat puntualment pels saquejadors i grups antisistema de l’esquerra radical. 

Notícies relacionades

Biden va tornar dilluns a condemnar la violència dels dos bàndols en la seva primera compareixença amb públic en molt temps. El candidat demòcrata va viatjar fins a Pittsburgh, un dels bressols industrials de Pennsilvània. «Aquest president fa temps que va renunciar al lideratge moral d’aquest país. No pot frenar la violència perquè fa anys que la fomenta», es disposava a dir durant el míting, segons les declaracions avançades per la seva campanya. «Pot ser que pensi que transmet duresa a l’invocar la llei i l’ordre, però el seu fracàs a l’hora demanar als seus seguidors que deixin d’actuar com una milícia armada demostra com n’és, de feble». 

Com més igualada estigui la contesa, més pressió tindrà Biden i el seu partit per exposar-se al virus i fer alguna cosa semblant a una campanya normal. Els demòcrates amb prou feines han fet porta a porta des del març, al contrari que els seus rivals, que estan actuant com si la Covid-19 no existís.