Convenció Nacional Republicana

Els republicans atien la tensió racial amb una defensa a ultrança de la policia

El vicepresident Pence culpa els demòcrates dels disturbis a Kenosha i assegura que amb Joe Biden no hi haurà seguretat

Sis equips de l'NBA suspenen els seus partits per protestar contra la brutalitat policial i demanar justícia per als afroamericans

13aefa62-dc4c-4a32-a9bb-fa7b8fd4492f-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Als convulsos anys 60, quan el moviment dels drets civils lluitava per acabar amb la segregació i la falta de drets de la població negra, Richard Nixon va utilitzar el concepte de «llei i ordre» per guanyar vots entre la població blanca més reticent al canvi i espantada per la tensió als carrers. Nixon va culpar els demòcrates de permetre i encoratjar els disturbis, la mateixa estratègia que repeteix Donald Trump durant aquesta campanya. En plena reactivació de les protestes dels últims mesos, després que un policia blanc disparés diumenge per l’esquena, i davant dels seus fills, a un home negre de 29 anys a Kenosha (Wisconsin), els republicans van utilitzar la tercera jornada de la seva convenció per fer una defensa a ultrança de la policia i criminalitzar les demandes de justícia. No sempre són pacífiques.

Aquestes demandes van paralitzar ahir a la nit l’NBA. Els sis equips que havien de jugar el ‘play-off’ es van negar a saltar a la pista, seguint l’exemple delsMilwaukee Bucks, el primer equip a posicionar-se a favor del boicot. «Els últims quatre mesos han il·luminat les injustícies racials que continuen patint les comunitats afroamericanes», van dir els Bucks en un comunicat. «Malgrat les aclaparadores demandes de canvi, no hi ha hagut acció, de manera que el nostre focus no pot ser avui el bàsquet». Altres equips de beisbol i bàsquet femení van seguir també el seu exemple. Però ningú tornarà les cames a Jacob Blake, l’home tirotejat per la policia, que ha quedat paralitzat de cintura en avall.

Des d’aleshores, la indignació no ha fet més que créixer. Després de dues nits de protestes, edificis cremats i comerços saquejats a Kenosha, la petita ciutat es va omplir dimarts de milicians blancs armats fins a les dents. Un d’ells, de 17 anys, va matar dos manifestants amb un rifle d’assalt i va ferir un tercer. Poc després, va passar davant dels agents sense que moguessin un dit, tot i que més tard va acabar arrestat. Un crim que es va ignorar durant la tercera jornada de la Convenció Republicana. Ni es van condemnar els assassinats comesos pel‘vigilant’ blanc ni es va esmentar una sola vegada el nom de Blake o de George Floyd, que, arran del seu brutal assassinat a Minneapolis, va activar al maig lesprotestes més importants contra el racisme de les últimes dècades.

Explotació de l’ansietat

«Deixin-me que sigui clar: la violència s’ha d’acabar, sigui a Minneapolis, aPortland o a Kenosha», va dir el vicepresident Mike Pence durant el discurs que va tancar ahir a la nit l’espectacle. «Tornarem la llei i l’ordre als carrers dels EUA. El president Trump i jo sabem que els homes i dones de la policia són el millor que hi ha entre nosaltres». «Herois» va ser l’adjectiu preferit per descriure’ls.

Però, Pence també va acusar falsament el demòcrata Joe Biden de voler deixar sense finançament les forces de l’ordre, quan va proposar augmentar-ne els fons per diversificar racialment els seus departaments i millorar les relacions amb la comunitat, en contra d’aquesta esquerra del partit que sí que vol desfinançar la policia. «La crua realitat és que, amb Biden, no podran viure segurs als EUA», va afegir el vicepresident. 

Moltes altres veus es van esforçar també per explotarl’ansietat que genera la fractura racial i els disturbis viscuts també últimament a Seattle o aChicago. Televisions com Fox News els amplifiquen totes les nits, com si el país estigués en flames i en les protestes no hi hagués més rerefons que la fam de destrucció de les hordes demòcrates, liderades per Black Lives Matter, descrit per Trump com a «grup d’odi». D’altres, s’encarreguen diàriament de penjar-li l’etiqueta de «marxista».

Un polvorí

Notícies relacionades

«Les ciutats governades pels demòcrates estan sent atacades per multituds violentes», va dir la governadora de Carolina del Sud, Kristi Noem. «Hi ha saquejos, caos, destrucció i assassinats. La gent que pot, fuig; però la gent que no –els bons i sacrificats treballadors nord-americans–, queden a la seva mercè». Aquesta mateixa estratègia va donar molt bons resultats a Trump fa quatre anys, tot i que llavors, més que assenyalar veladament els negres de la suposada distòpia que s’ha apoderat del país, es va acarnissar amb els immigrants irregulars. El problema és que el país està avui molt més polaritzat i enfrontat que fa quatre anys.

Ahir a la nit, seguidors i detractors del president es van barallar a cops de puny als afores de Fort McHenry, l’històric fort de Baltimore escollit per Pence per pronunciar el seu discurs. Fa temps que la ultradreta, molt envalentida durant el seu mandat, crida a la guerra racial. I el republicà ja ha deixat entreveure que no acceptarà el resultat si perd les eleccions. Tots aquests elements auguren un final de campanya turbulent. Els EUA són avui un polvorí i Trump està jugant amb foc.