PRÒXIM ORIENT

Pompeo promou més acords de països àrabs amb Israel

El secretari d'Estat dels EUA confia que altres estats de la regió establiran relacions amb Tel-Aviv

marcosl54624632 handout   24 august 2020  israel  jerusalem  israeli prime m200824175956

marcosl54624632 handout 24 august 2020 israel jerusalem israeli prime m200824175956 / Matty Stern US Embassy in Jerusa

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Els Estats Units continuen sent el millor ambaixador d’Israel ja no només al món, sinó a la regió del Pròxim Orient. El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, ha iniciat aquest dilluns una ruta per la regió per intentar convèncer altres països àrabs que reconeguin i estableixin relacions amb Israel, com van fer recentment els Emirats Àrabs Units (EAU). En plena negociació pressupostària crítica per les tensions entre el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i els seus socis de Govern, la trobada amb Pompeo intenta rehabilitar la imatge d’un mandatari molt disputat per la seva societat.

«Confio que veurem altres països àrabs unir-se», ha assenyalat Pompeo en una roda de premsa conjunta amb Netanyahu. «L’oportunitat perquè reconeguin l’Estat d’Israel i treballin juntament amb ell no només augmentarà l’estabilitat al Pròxim Orient sinó que també millorarà la vida de la gent dels seus propis països», ha afegit. Amb el recent acord amb els EAU, tercer país àrab a normalitzar relacions amb Israel, com a exemple, el cap de la diplomàcia nord-americana s’ha mostrat «optimista».

A principis d’any, Bibi descrivia el president Donald Trump com «el millor amic que Israel ha tingut a la Casa Blanca». I el mandatari nord-americà ha fet honor a aquestes paraules des d’aleshores. Després de l’anunci dels ‘Acords d’Abraham’ mediats pels EUA, primer èxit real de la política exterior de Trump, Pompeo viatjarà fins al SudanBahrain i els Emirats per ampliar les relacions d’Israel amb aquests països. El secretari d’Estat s’ha compromès a preservar l’avantatge militar d’Israel a la regió.

Venda d’armes 

Els dos mandataris han abordat la polèmica venda d’armes als Emirats per part dels Estats Units que posaria en risc la superioritat militar de l’Estat hebreu. Netanyahu ha insistit que la venda de caces F-35 al país del Golf no estava inclosa en els acords de normalització, i que desconeixia aquest pacte entre els EUA i EAU. «Els Estats Units tenen un requisit legal respecte a l’avantatge militar qualitatiu [d’Israel] que continuarem honrant, però també tenim una relació de seguretat de més de 20 anys amb els Emirats», ha assenyalat Pompeo.

La «malintencionada influència de l’Iran» a la regió és l’argument per justificar la venda d’armes avançades als dos països. «L’Iran és un perill per al món, per a la regió i per a Israel», ha dit el Ministre de Defensa i soci de Govern, Benny Gantz, després de la seva trobada amb Pompeo. «No permetrem que l’Iran aconsegueixi armes nuclears i respondrem amb força i determinació per salvaguardar l’estabilitat regional», ha conclòs.

Després d’una primera parada a Israel, en la qual també ha abordat la seva preocupació per la creixent inversió i presència de la Xina al país, Pompeo es dirigeix al Sudan on discutirà amb el primer ministre, Abdalla Hamdok, «el recolzament nord-americà a un govern civil de transició i el recolzament a aprofundir les relacions amb Israel». L’enderrocament d’Omar al-Bashir l’any passat ha allunyat el país de l’òrbita de l’Iran i els seus líders confien que els Estats Units els eliminin de la llista de països que promouen el terrorisme. A continuació, el líder de la diplomàcia nord-americana viatjarà a Bahrain, on tant Israel com els EUA han dipositat més esperances d’acord. Tot i que la influència d’una Aràbia Saudita contrària al pacte pot dificultar el reclutament d’aquesta altra monarquia del Golf. 

Inestabilitat política

Notícies relacionades

El posat de Netanyahu amb Pompeo després d’un cap de setmana crític en matèria política li serveix per mantenir la seva aparença de líder consolidat. Però la realitat és que l’absència d’un acord pels pressupostos ha estat a punt d’abocar el país a les quartes eleccions en any i mig. La pròrroga de les negociacions s’emmarca en un moment de gran inestabilitat política al país per l’absència de pressupostos, la crisi del coronavirus i les multitudinàries protestes contra la gestió de Netanyahu. 

També el repunt de tensions amb continus bombardejos a Gaza ha angoixat una població compungida després de conèixer-se el cas d’una atroç violació grupal a una menor de 16 anys. A més, aquesta setmana s’espera la visita del ministre britànic d’Exteriors, Dominic Raab, a Israel i els territoris palestins ocupats per propiciar la represa del diàleg entre les dues parts que impulsi la creació de dos Estats.