EL DRAMA MIGRATORI

Sicília ordena la sortida dels immigrants il·legals de l'illa per la Covid

«No es pot garantir la permanència respectant les mesures de prevenció i seguretat», diu l'Executiu

L'oposició qualifica l'ordre d'«il·legítima» i reclama al Govern de Roma que impugni la mesura

zentauroepp54606902 file   in this file photo taken on july 27  2020  migrants a200823161429

zentauroepp54606902 file in this file photo taken on july 27 2020 migrants a200823161429 / Fabio Peonia

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Fugues dels centres d’acolliment,  baralles de carrer i contagis. Els immigrants arribats en les últimes setmanes a Sicília, la majoria procedents de Tunis, han provocat la reacció del Govern autonòmic de l’illa, que dissabte a la nit va ordenar el tancament dels ports. Els executius autonòmics no tenen competència per fer-ho, per això el Govern de Roma  haurà d’impugnar la mesura en les pròximes hores.

Nello Musumeci, president de l’autonomia governada pel centredreta, va declarar diumenge a la matinada que «tots els immigrants il·legals presents a l’illa hauran de ser traslladats fora del territori de la regió en les pròximes 24 hores, sense més demora». La raó, segons el polític, és que «no és possible garantir la permanència en l’illa respectant les mesures de prevenció i de seguretat contra el contagi». Aquella nit Musumeci va firmar una ordenança de tres pàgines que alerta els delegats del Govern a complir-la, mentre suggeria que es posés en marxa un pont aeri amb la península.

«Amb la finalitat de tutelar la salut i la incolumitat pública, davant la falta d’estructures idònies d’acollida, es prohibeix l’entrada, trànsit i parada a la regió siciliana de qualsevol migrant que arribi a les costes amb embarcacions grans i petites, incloses les de les oenagés», ha declarat Musumeci.  

Precisament en aquests moments, després que alguns barcos i llanxes utilitzades pels immigrants hagin naufragat provocant la mort dels seus ocupants, diverses embarcacions d’oenagés europees s’estan dirigint cap al Mediterrani central.

Crítiques de l’oposició

Durant el matí d’aquest diumenge, fonts del Ministeri d’Interior han divulgat en la premsa nacional que «l’ordenança de Musumeci no té cap valor», fins i tot reconeixent que la situació migratòria a l’illa «és molt pesada». Durant la setmana passada, el Govern nacional ja havia transferit centenars d’immigrants a altres centres peninsulars després que desenes de persones s’haguessin escapat dels centres d’acolliment, alguns contagiats per la Covid-19 i mantinguts aïllats dels altres.

A l’illa operen dos vaixells de passatgers com a centres on els nouvinguts han de complir la quarantena de dues setmanes. Un d’ells és l’‘Aurelia’, on la setmana passada es van produir aldarulls, llançaments de pedres i temptatives de fuga. Segons els anàlisis realitzats, un 10% dels immigrants ha donat positiu de Covid-19. El problema és on allotjar-los, per això alguns han sigut ingressats en hospitals militars.

«L’ordre de Musumeci és il·legítima i espero que el Govern la impugni», ha dit Matteo Orfini, un dels líders dels progressistes del Partit Demòcrata (PD). Orfini ha acusat el president de l’illa d’«incapacitat per administrar la seva regió». «Dimiteixi en lloc d’inventar-se un boc expiatori diari per justificar la seva incapacitat», va afegir Orfini.

Recolzament de Salvini

Per la seva part, Matteo Salvini, líder de la Lliga i aliat de Musumeci, ha felicitat el president, que, «com a home lliure, ha dit que a partir de demà no vol cap immigrant a l’illa».

Notícies relacionades

La situació migratòria a Sicília, com la de tot Itàlia, està regulada pels famosos decrets de Salvini, exministre d’Interior, que va tancar tots els ports d’Itàlia als migrants, provocant la clausura de centres i la interrupció de circuits d’integració per als aspirants a pròfugs, amb la consegüent expulsió i la consegüent clandestinitat. 

La successora de Salvini, Luciana Lamorgese, ha avançat aquest estiu que el seu ministeri està preparat per canviar els decrets de Salvini, per la qual cosa nombroses organitzacions i una part de la societat civil esperen que aquesta tardor canviï la política migratòria d’Itàlia, que ara es troba en els llimbs.