Crisi sanitària internacional

Itàlia recorre a l'Exèrcit a Calàbria davant el malestar social per l'arribada d'immigrants infectats per Covid-19

El país transalpí veu com s'incrementa perillosament dia a dia la corba d'infeccions

zentauroepp54023288 handout   06 july 2020  italy  porto empedocle  migrants lea200714174727

zentauroepp54023288 handout 06 july 2020 italy porto empedocle migrants lea200714174727 / Flavio Gasperini SOS MEDITERRANE

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El Ministeri de l’Interior italià ha hagut de recórrer als militars per mantenir l’ordre a Amantea, ciutat de la regió de Calàbria, on part dels seus 15.000 ciutadans s’estan rebel·lant contra la presència d’immigrants nouvinguts de l’Àfrica, molts positius per coronavirus. El cap de setmana passat van tallar la carretera provincial i van donar 24 hores al Govern per trobar-hi una altra solució. «Si el Govern no fa res, donaré ordre de tancar tots els ports de la regió», va amenaçar Joe Santelli, president autonòmic pel centredreta. El municipi està intervingut després que l’Executiu dissolgués la junta de govern per infiltracions mafioses.

Els contagis de Covid-19 procedents de l’estranger estan sacsejant Itàlia de nord a sud, fins al punt que el Ministeri de Sanitat ha prohibit els vols procedents de 13 països, inclosos els dels Estats Units, Rússia i el Brasil. Dijous, un vol procedent de Qatar (país que no és a la llista) amb 205 passatgers però que procedia de Dacca (Bangladesh, que sí que hi és) amb 112 oriünds d’aquest país, 80 dels quals positius per Covid-19, va haver de fer mitja volta i tornar al seu origen, després d’haver desembarcat els qatarians. Van ser sotmesos a una anàlisi ràpida i posats en quarantena.

Casuística variada

Durant el cap de setmana passat, un autocar procedent de Kosovo va deixar a diferents ciutats de la Península diverses dones residents a Itàlia com a assistentes. Dues d’elles estaven encomanades. Un empresari de Vicenza (el Vèneto) va anar a visitar dues empreses seves a Sèrbia, va tornar amb el virus però va fer vida normal, festejant un aniversari, assistint a un funeral i contagiant més de 80 persones. Ara és a l’uci i els 80 contactes, sotmesos a controls regulars. Aquest diumenge, els peruans (país vetat) que viatjaven en un avió procedent de Madrid van ser tornats al seu origen.

Els casos s’han multiplicat i la corba nacional d’infeccions fa una setmana que puja de nou (uns 200 contagis per dia), i per això les autoritats italianes estan preparant una nova llista de països «prohibits» i, sobretot, negar l’entrada de vols que han fet escales durant el trajecte per defugir els països vetats d’origen. Els problemes més grans es donen amb Romania, Bulgària i Croàcia, ja que molts dels seus ciutadans treballen regularment com a temporers a Itàlia durant l’estiu. Les arribades des del Pakistan i Catalunya també estan sent controlades en els últims dies amb més atenció que abans.

Prorrogar l’estat d’alarma

Sobre la taula del Govern hi ha la possibilitat de prorrogar l’estat d’alarma fins a final de mes o fins a l’octubre, i fins i tot fins a finals d’any. «Si estem alertats, serà més fàcil prendre mesures urgents», ha explicat el primer ministre, Giuseppe Conte, tot i que tant les parts socials com la mateixa UE ja han informat que no «es tornarà al tancament total» d’abans.

Els casos dels immigrants legals presenten un altre caire de no fàcil solució. Els 25.000 bengalís que treballen a Roma són tots regularitzats, paguen els impostos i compten amb permisos de residència. No obstant, al no poder tornar dels seus països, estan corrent el risc de perdre feina i papers, per la qual cosa estan disposats a fer el que sigui per tornar.

Notícies relacionades

Com va passar la nit de dissabte a diumenge, quan a Rocella Jonica (Calàbria) va arribar un veler amb 70 immigrants bengalís que, vista la prohibició dels vols, esperaven poder passar més desapercebuts entrant per l’Àfrica. D’ells, 28 van donar positiu. Havien pagat entre 5.000 i 10.000 euros per la travessia.

Més afluència per mar

A la part occidental de Sicília hi ha atracat el barco de passatgers ‘Moby Zaza’, que fins aquest dilluns –aquest dimarts va finalitzar el contracte– ha funcionat com a instal·lació sanitària per a les quarantenes dels immigrants que hi arriben. Però no resulta suficient. Des de gener fins aquest dilluns, han arribat de Líbia i Tunísia, amb barcos, pasteres i velers privats (cap ONG opera a la zona), 8.988 immigrants, tres vegades més que en el mateix període del 2019. Interior està buscant «en qüestió d’hores» casernes, edificis públics inutilitzats i altres estructures per no haver d’afrontar la rebel·lió de les poblacions.