CONVULSIÓ A L'EXREPÚBLICA SOVIÈTICA

Desenes de milers de bielorussos desafien l'amenaça de repressió de Lukaixenko

Una massiva manifestació recorre els carrers de Minsk exigint al president que marxi, com ja va passar diumenge

zentauroepp54606166 internacional minsk200823190307

zentauroepp54606166 internacional minsk200823190307 / SERGEI GAPON

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

L’oposició a Bielorússia ha tornat a sorprendre aquest diumenge. Quan tothom donava per fet que el moviment contestatari aniria a menys ateses les amenaces del president Aleksandr Lukaixenko de desencadenar una repressió a matadegolla d’una banda, i els creixents senyals d’una intervenció encoberta del Kremlin d’altra banda, desenes de milers de ciutadans han tornat a desbordar els carrers de Minsk per protestar pel resultat electoral del passat 9 d’agost i exigir la marxa del poder del cap d’Estat. Des de la veïna Lituània, la líder opositora, Svetlana Tikhanósvkaia, s’ha declarat orgulllosa «dels bielorussos», que han superat la por «per exigir els seus drets».

Des de Minsk, els testimonis directes asseguraven que el dia havia començat trist i plujós al centre de la ciutat. Conscients de la convocatòria d’un nou acte de protesta per part de l’oposició, els agents repetien mitjançant megàfons que totes les concentracions ciutadanes estaven vetades i que qualsevol que violés la prohibició s’arriscava a ser arrestat, mentre el desplegament de seguretat mitjançant efectius de l’Exèrcit es feia cada vegada més ostensible.

Finalment, una massa ciutadana de fins a 200.000 persones, segons Reuters, molts d’ells amb banderes blanc-i-vermelles, la primera insígnia del país després d’accedir a la independència el 1991, ha omplert per complet l’avinguda de la Independència igual com va passar diumenge passat, demostrant que el moviment contestatari mantenia la seva capacitat de convocatòria.

Amb armilla antibales

Cap al final de l’acte, molts manifestants es van acostar al Palau de la Independència per primera vegada des que van començar les protestes al petit Estat eslau. Minuts més tard, el servei de premsa de la presidència ha difós un vídeo de Lukaixenko aterrant al recinte a bord d’un helicòpter, enfundat en una armilla antibales i portant un fusell a la mà. Algunes informacions apunten que anava acompanyat del seu fill Nikolai, també vestit de combat.  

Notícies relacionades