XOC INUSUAL

L'huracà 'Marco' i la tempesta 'Laura' avancen en la mateixa direcció

Els dos fenòmens meteorològics passen sobre el Carib camí del golf de Mèxic i la costa de Louisiana

zentauroepp54608333 tormentas200823180232

zentauroepp54608333 tormentas200823180232 / LIZABETH MENZIES

1
Es llegeix en minuts
Agencias

La tempesta tropical ‘Marco’ s’ha convertit en huracà, segons ha confirmat el Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units (NHC), que preveu que fuetegi l’estat de Louisiana aquest dilluns. Mentrestant, ha fet acte de presència al golf de Mèxic sota l’amenaça que acabi retroalimentat per la tempesta ‘Laura’. La possible coincidència dels dos fenòmens al golf és una situació inusual de conseqüències potencialment devastadores.  Si fos així, seria la primera vegada que hi ha dos huracans simultàniament al golf de Mèxic des de 1900, segons Phil Klotzbach, investigador d’huracans de la Universitat Estatal de Colorado.

En una actualització dels seus butlletins, el NHC, amb seu a Miami, ha confirmat que les dades d’un avió caçahuracans de la Força Aèria nacional van recollir de ‘Marco’ vents màxims de 120 quilòmetres per hora amb ràfegues més fortes. La dada indica que el sistema s’ha convertit en un huracà, per la qual cosa s’esperen marors i vents amb força d’huracà al llarg de porcions de la costa nord-americana que dona al golf de Mèxic.

A les 11.30 hora local (16.30 GMT), l’ull de Marco va ser localitzat a 480 quilòmetres al sud-est de la desembocadura del riu Mississipí i a 740 quilòmetres al sud-est de la ciutat de Lafayette, Louisiana (EUA). ‘Marco’ es desplaça actualment en direcció nord-oest a una velocitat de 22 quilòmetres per hora.

Tres morts

Notícies relacionades

Per la seva part, la tempesta tropical ‘Laura’ continua avançant aquest diumenge sobre l’illa de La Española, que inclou la República Dominicana, on ha deixat tres morts, i Haití, amb pluges torrencials que es traslladaran aquesta la nit a l’est de Cuba. Aquest sistema es mou en direcció nord-oest a una velocitat de 30 quilòmetres per hora i està deixant pluges torrencials amb possibles inundacions perilloses al seu pas.

D’acord amb el NHC, no es pronostica cap canvi significatiu en la força dels vents de ‘Laura’ entre les pròximes 36 i 48 hores mentre el sistema es trasllada a través de La Española cap a Cuba.  El con de trajectòria de ‘Laura’ indica que «escombrarà» Cuba d’est a oest en els dos pròxims dies i s’endinsarà en el golf de Mèxic entre dilluns a la nit i les primeres hores de dimarts. Allà es preveu una escalada a huracà i que després arribi, igual que ‘Marco’ però amb dies de diferència, a les costes nord-americanes de Louisiana o Texas. 

Temes:

Huracans