Els demòcrates tanquen files contra Trump en l'arrencada de la seva convenció

Michelle Obama acusa el president de no estar a l'altura del moment en el discurs més eloqüent de la nit

Bernie Sanders demana a l'esquerra que doni suport a Biden per frenar l'autoritarisme que emana de la Casa Blanca

d3fa51e6-2ca3-4521-b8ca-461c4386ce87-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Van parlar de la justícia racial, de la crisi econòmica, de la mala gestió del coronavirus o dels esforços republicans per torpedinar les eleccions de novembre, però al final tot es va reduir a un missatge molt simple. «Donald Trump és el president equivocat per al nostre país. Ha tingut temps més que suficient per demostrar que pot fer la feina, però clarament li ve gran. No està a l’altura del moment», va dir Michelle Obama en el discurs més eloqüent de la nit. L’ex primera dama va tancar la primera nit de la Convenció Nacional Demòcrata, reduïda a dues llargues hores d’aridesa televisiva com a conseqüència del coronavirus. Però la nit també va servir per confirmar que el partit està unit després de la candidatura de Joe Biden, presentat com l’home capaç de guarir al país. 

El format estrictament virtual del qual ha sigut un dels grans espectacles polítics del planeta servirà per prevenir que aflorin les divisions internes. Però el veritable mèrit cal atribuir-lo als gairebé quatre anys de mandat del president, que ha aconseguit transformar aquestes eleccions en una mena d’emergència nacional per a la meitat del país, inclosa la díscola esquerra demòcrata. «Sota aquesta Administració l’autoritarisme ha arrelat al nostre país», va dir Bernie Sanders després de ressaltar l’èxit del seu moviment per empènyer el partit cap a posicions més progressistes. «Siguem clars, si Trump surt reelegit, tot el progrés que hem aconseguit quedarà en perill. En essència, aquestes eleccions giren entorn de la preservació de la nostra democràcia». 

Pocs van entrar durant aquesta primera jornada a desgranar els detalls del programa demòcrata, però sí que va quedar clara a través dels rostres convidats el tipus de coalició que pretén formar Biden per guanyar al novembre. Per la pantalla van desfilar víctimes del virus, grangers i petits empresaris colpejats per la recessióafroamericans afectats per la violència policial, dones anònimes i càrrecs electes, així com diversos republicans profundament defraudats amb la gestió de Trump. El més conegut de tots és John Kasich, exgovernador d’Ohio i excandidat a la presidència, que va gravar el seu discurs davant un encreuament de camins per il·lustrar el moment que viu el país. 

«Soc republicà de tota la vida, però aquesta afiliació queda en segon lloc davant la responsabilitat que sento cap al meu país», va dir Kasich abans d’acusar Trump d’haver empès el país cap a la «divisió, la disfunció, la irresponsabilitat i un creixent verí entre els nostres ciutadans». Obama ho va dir després en altres paraules. «Cada vegada que mirem la Casa Blanca a la recerca de lideratge, consol o fermesa, no trobem més que caosdivisió i una completa falta d’empatia», va afirmar des de la seva casa a Washington.  

Notícies relacionades

Les enquestes donen a Biden un clar avantatge pròxim als 10 punts per conquerir la Casa Blanca. Un marge que convida a no cometre errors com una casa i deixar que Trump faci la resta. El president està nerviós i durant tota la setmana ha contraprogramat mítings en estats indecisos per mirar de robar protagonisme als seus rivals. Ahir va estar a Wisconsin, l’estat on s’hauria d’haver celebrat la convenció i un dels feus clau de novembre. 

En una de les seves intervencions, als peus d’una pista d’aterratge, Trump va definir Biden com una «marioneta» en mans de Harris i l’«extrema esquerra» demòcrata. I va tornar a recórrer a la por, acusant-los de «voler destruir el mode de vida nord-americà». El republicà no va voler comprometre’s a acceptar el resultat del novembre i novament va posar en dubte la integritat dels comicis. «L’única manera en què podem perdre les eleccions és si són manipulades», va afirmar el republicà.