enmig de les protestes

L'opositora bielorussa Tikhanóvskaia es refugia a Lituània després de ser obligada «pel poder» a sortir del país

En un vídeo assegura que pren la decisió «de forma independent», tot i que el seu equip assegura que la candidata va ser obligada a fer-ho

Diumenge es va comprometre a quedar-se per lluitar contra el que ella creu que han sigut uns comicis fraudulents

minsk / periodico

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Svetlana Tikhanóvskaia, la líder de moviment opositor a Bielorússia, ha abandonat el seu país i ha arribat a Lituània. Així ho ha confirmat en un tuit el ministre d’Exteriors d’aquest país, Linas Linkevicius. En un vídeo difós a YouTube, l’exprofessora d’anglès esdevinguda líder polític ha afirmat que va prendre la decisió «de forma independent», tot i que el seu entorn ha declarat a la publicació ‘online’ Meduza que havia sigut obligada «pel poder»

«No ha tingut elecció», han remarcat les esmentades fonts. «L’important és que és viva i en llibertat; va sortir amb Maria Moroz tot i que part de l’equip de Tikhanóvskaia continua sent ostatge» (de les autoritats), han continuat. Moroz és la cap de campanya de l’opositora, i havia sigut detinguda dies enrere, abans fins i tot de la jornada electoral.  En la seva breu  Tikhanóvskaia dona a entendre que sobre ella s’han exercit enormes pressions. «Que Déu no permeti que ningú afronti la decisió a què m’he hagut d’enfrontar jo», explica plorosa, abans d’acabar: «Els fills són el més important que hi ha a la vida».

Més tard, mitjans progovernamentals bielorussos han difós un altre vídeo de l’opositora en el qual se la pot veure asseguda en una butaca amb el que sembla un full de paper a les mans, sol·licitant als seus seguidors respectar la llei i cessar les protestes.

Serguei Tikhanóvski, el marit de Svetlana, es troba encara empresonat a Bielorússia. A més, segons denuncien les oenagés, les autoritats bielorusses utilitzen de manera recurrent com a mètode de pressió l’amenaça de retirar la custòdia dels seus fills als polítics i activistes vinculats a l’oposició, com va ser el cas de Valeri Tsekpalo, un altre candidat a les presidencials vetat per les autoritats.      

Notícies relacionades

Tikhanóvskaia havia desaparegut de l’ull públic dilluns a la tarda, després d’anar a la comissió electoral per presentar una denúncia per frau. Allà havia sigut retinguda durant hores, segons informa France Presse. Havia anunciat, això sí, que no participaria en les manifestacions i protestes que tenen lloc per tot el país per denunciar el «frau electoral», amb l’objectiu de no donar a les autoritats motius per ser empresonada.

Les protestes han continuat a la nit de dilluns a dimarts, tant a Minsk, com en altres localitats. A la capital, els manifestants han intentat aixecar barricades al centre mateix de la ciutat i s’han enfrontat als agents antiavalots i a membres de l’Exèrcit. Un altre manifestant va resultar mort a l’esclatar-li un artefacte que pretenia llançar contra les forces de l’ordre, segons el Govern. L’oposició, en canvi, afirma que va rebre l’impacte d’una granada atordidora.