REACCIÓ

La UE reclama un recompte «exacte» dels vots a Bielorússia

La Comissió condemna la «repressió violenta» dels manifestants

zentauroepp54434965 demonstrators rally after the belarusian presidential electi200810122955

zentauroepp54434965 demonstrators rally after the belarusian presidential electi200810122955

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unió Europea ha condemnat aquest dilluns la violència policial registrada als carrers de Minsk després de les protestes ciutadanes contra el resultat de les eleccions, en què el president de BielorússiaAleksandr Lukaixenko, va aconseguir la victòria amb el 80,32% dels vots, i ha reclamat un recompte de les paperetes.

En un tuit, la presidenta de la Comissió EuropeaUrsula von der Leyen, ha reclamat aquest dilluns un recompte «exacte» dels vots dels comicis sobre els quals planeja l’ombra del frau.

Així mateix, Von der Leyen ha condemnat la «intimidació i la repressió violenta dels manifestants pacífics» que després de conèixer-se els resultats de la votació van sortir als carrers a protestar. Aquest tipus d’actuacions policials «no tenen cabuda a Europa», ha remarcat la presidenta de la Comissió en un missatge al seu compte de Twitter. Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha afirmat que la violència «no és la resposta».

En idèntics termes s’ha manifestat l’alt representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, que ha qualificat de «desproporcionada i inacceptable» la repressió de les protestes i ha expressat la seva ferma condemna dels fets. «Condemnem la violència i demanem l’immediat alliberament dels detinguts durant la nit d’ahir. Les autoritats bielorusses han d’assegurar el respecte al dret de reunió pacífica», ha destacat el cap de la diplomàcia comunitària en un comunicat.

Sobre les acusacions de frau electoral, Borrell ha insistit que els comicis presidencials van comptar amb una mobilització «sense precedents» i ara el poble bielorús espera que l’escrutini sigui «precís».

La UE ha remarcat que seguirà de prop la situació al país i avaluarà la resposta que dona davant el desenvolupament dels esdeveniments, incloent-hi l’estat de la relació amb Minsk.

Crítiques d’Alemanya, Polònia i Lituània

Prèviament, el Govern alemany ha transmès els seus «seriosos dubtes» sobre el procés electoral bielorús.

«Tenim seriosos dubtes sobre el desenvolupament i el caràcter democràtic d’aquest vot», ha declarat Steffen Seibert, portaveu de la cancellera Angela Merkel, abans de remarcar que els «mínims estàndards democràtics per a una elecció no han sigut garantits».

Polònia ha reclamat a Von der Leyen i Michel que convoquin una cimera extraordinària de líders de la UE per tractar la situació al país veí. Mentre que Lituània, un altre dels països que comparteix frontera amb Bielorússia, ha instat el bloc comunitari que qualifiqui de frau les eleccions presidencials.

Felicitacions de Putin i Xi

Els mandataris de Rússia i la Xina, Vladímir Putin Xi Jinping, respectivament, han felicitat Lukaixenko per la seva victòria.

Notícies relacionades

«Espero que la seva activitat estatal contribueixi a un desenvolupament més gran de les relacions russo-bielorusses mútuament beneficioses en totes les àrees», ha dit Putin en un telegrama difós pel Kremlin.

Per la seva banda, Xi ha traslladat la seva «calorosa felicitació i els millors desitjos» al president bielorús, indicant que està preparat per continuar avançant en les relacions bilaterals.