COMICIS POLÈMICS

Els sondejos oficials atribueixen a Lukaixenko la victòria en les presidencials de Bielorússia

Milers de manifestants que protestaven contra el resultat electoral s'enfronten a les forces de seguretat a Minsk i altres ciutats

Segons els sondejos a peu d'urna, l'opositora Tikhanóvskaia hauria obtingut només un 7% dels vots, malgrat congregar multituds als mítings

bielorrusia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tot ha seguit el guió que molts, dins i fora de Bielorússia, esperaven i fins i tot temien. Els sondejos a peu d’urna difosos per la televisió oficial han atorgat la victòria en les eleccions presidencials d’aquest diumenge al cap d’Estat sortint, Aleksandr Lukaixenko, amb el 79,7% dels vots. La candidata opositora, Svetlana Tikhanóvskaia hauria obtingut, segons aquestes dades, un irrisori 6,8% dels sufragis. I això, malgrat haver congregat en els seus mítings electorals  multituds no vistes en els últims tres decennis en aquesta petita exrepública soviètica.

«Jo crec que, veient amb els meus ulls el que està passant, la majoria està amb nosaltres», ha declarat Tikhanóvskaia al fer-se fosc. L’aspirant opositora es referia als milers de persones que havien sortit al carrer a Minsk i altres ciutats del país aquesta mateixa nit de diumenge per protestar contra el que consideren una «manipulació massiva» dels resultats. «Això és un gran frau», clama Daria Xerbitx a través del telèfon des de la ciutat de Brest, al costat de la frontera amb Polònia.

El portal Tut.BY, un dels més populars del país, ha difós imatges d’un manifestant sent arrossegat brutalment pels antiavalots a la capital. En un altre vídeo es pot veure com una multitud avança per una gran avinguda mentre vehicles policials s’hi acosten a tota velocitat. El corresponsal de l’agència Reuters ha informat que les forces de seguretat estaven fent servir granades atordidores i que almenys una desena de persones ja havien sigut detingudes. L’Anton, un jove que prefereix no dir el seu cognom i que participa en les manifestacions, ha informat els seus familiars que els enfrontaments són de gran duresa i que hi ha «sang i ferits», segons han explicat aquests a EL PERIÓDICO a través del telèfon.  

Els col·legis han tancat a les 20.00 hores (19.00 hora espanyola) deixant desenes de milers de votants a les portes sense poder entrar. Veus opositores han denunciat que les juntes electorals de cada centre de vot endarrerien deliberadament el procediment –entre set i vuit minuts per cada elector–, precisament per frenar els simpatitzants de Tikhanóvskaia. L’oposició havia demanat als seus partidaris que anessin als col·legis aquest diumenge i no les jornades prèvies precisament per dificultar la falsificació.     

Sospites de frau

La jornada electoral va arrencar amb una notícia que, tot i que esperada, va fer pensar l’oposició que les autoritats no respectarien la netedat dels comicis. Segons les xifres oficials, diumenge al matí, més del 40% dels votants ja havien ja la seva papereta per endavant, un mètode que, segons els opositors, facilita la falsificació. Al·legant l’epidèmia de Covid-19, la junta electoral havia permès l’obertura dels col·legis dimarts per evitar aglomeracions. 

Tikhanóvskaia ha anat a votar pel matí, acompanyada d’un centenar dels seus partidaris. «Vull una elecció neta», va proclamar davant els reporters que l’esperaven. Lukaixenko, per la seva banda, també ha matinat, i ha aprofitat l’ocasió per carregar contra la seva principal oponent. «I no considero aquesta persona com el meu principal oponent; sou vosaltres (els periodistes) que l’heu convertit en el meu rival més gran».  

Durant tot el dia, impressionants cues s’han format davant els centres de vot, en contrast amb la tradicional apatia que solia presidir les eleccions a Bielorússia. L’accés a internet s’ha interromput al llarg de diumenge a moltes ciutats. Malgrat això, innombrables denúncies d’irregularitats han circulat per les xarxes socials. Artsiom Skarabahati ha compartit un vídeo del seu col·legi electoral, al barri de Zalioni Lug (el Prat verd) on, segons ell, es veia «una professora, membre de la comissió que presidia el centre de vot», mentre baixava des d’una finestra del segon pis gràcies a una escala portàtil, portant un paquet desconegut.  

Notícies relacionades

Ja durant les hores centrals del dia, abans que tanquessin els col·legis, es van produir detencions. En un barri de Minsk, policies emmascarats es van presentar i van retirar per la força una bandera blanc-i-vermella, el símbol de l’oposició, que en realitat va ser la insígnia nacional abans que Lukaixenko la substituís per una altra de basada en l’antiga bandera soviètica. Diverses persones van ser detingudes, mentre els veïns cridaven: ¡«vergonya»!